Minunea care se repetă în fiecare an la marginea Iașului. Când se apropie de sat, inexplicabil se întâmplă asta. Localnicii povestesc în lacrimi despre puterea lui Dumnezeu 

de: Redacția BZI
02:00, 15 iun. 2022

Locuitorii comunei Ipatele din Iași au avut parte de o adevărată minune Dumnezeiască. După ani de zile de disperare că în zona lor nu plouă și toate culturile erau în pericol, a venit minunea. Icoana Maicii Domnului, făcătoare de minuni din Iași a readus ploaia

Minune pentru locuitorii comunei Ipatele din Iași. După ani de secetă ploaia a fost adusă chiar de Icoana Maicii Domnului, făcătoare de minuni, de la Hadâmbu. Au trecut mai bine de 6 ani de la prima slujbă în urma căreia a început să plouă inexplicabil.

„Aici ploua foarte rar, uneori deloc. Problema asta era de mai mulți ani. Pământul era uscat, dădeai cu târnăcopul. Săracii oameni cultivau și ei ce puteau acolo și totul se usca. Hectare întregi de cereale erau distruse de secetă. Disperați de situație, am apelat la preot să facă slujbă de ploaie.  A venit starețul de la Mănăstirea Hadâmbu cu Icoana Maicii Domnului, icoana făcătoare de minuni și a ținut o slujbă în locul unde nu ploua. Toți cei care am fost acolo am rămas cu gura căscată. Nici bine nu s-a încheiat slujba și a început să plouă torențial. A fost o minune adevărată, de la Dumnezeu. A readus totul la viață! Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru ce a făcut pentru noi”, a povestit Viorel, localnic din comuna Ipatele.

Minunea s-a repetat și în acest weekend la Ipatele, Iași

Localnicii povestesc că după aproape 6 ani de la prima slujbă, duminică 12 iunie 2022, când a avut loc din nou procesiunea cu icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, cerul a revărsat ploaia mult așteptată în localitatea Ipatele din județul Iași. Minunea, petrecută sub ochii a peste 500 de oameni, a avut loc în dreptul troiţei din incinta Pavilionului administrativ Ipatele, la finalul slujbelor închinate Preasfintei Născătoare de Dumnezeu.

„Pentru prima dată icoana a fost adusă în anul 2015, atunci s-a produs minunea. În urma acesteia am ridicat și troița, iar de atunci an de an am făcut o tradiție. În jurul datei de 10 iunie icoana este adusă în comună pentru a se face rugăciunea, în faţa troiţei ce aminteşte de marea minune, în prezenţa Sfintei Icoane de pe Taborul Hadâmbului. Când Sfânta Icoană se află aproape de hotarul comunei Ipatele, apar primele picături de ploaie. Bunul Dumnezeu, prin rugăciunile Maicii Domnului, a slobozit cerul, astfel că din acel moment și pe parcursul săptămânii ce a urmat s-au înregistrat cantităţi de apă de până la 35 de litri pe metrul pătrat. Troiţa a fost sfinţită pe 12 iunie 2016 de către Înaltpreasfinţitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, în vremea slujirii ca Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi.” a precizat, Costică Postârnac, cel care a ridicat troița.

Istoria icoanei făcătoare de minuni de la Hadâmbu

În perioada celor 30 de ani de părăsire a lăcașului monahal, icoana a stat închisă într-o ladă, în Sfântul Altar. Abia în anul 1990, aceasta a fost așezată în biserica mănăstirii, după noua sfințire a acesteia. În seara zilei de 22 ianuarie 2003, un incendiu puternic a izbucnit în Mănăstirea Hadâmbu, câteva zeci de chilii pierind în flăcări. În urma incendiului, întreaga clădire s-a transformat în scrum, precum și cărțile și obiectele bisericești adăpostite în aceasta, iar paraclisierul a murit și el. Doar icoana Maicii Domnului, numită făcătoare de minuni, a scăpat neatinsă de flăcări, fără a fi protejată în vreun fel aparte. În duminica Bobotezei anului 1992, pentru prima dată, ochiul drept al Maicii Domnului de la Hadâmbu a lăcrimat, iar mai apoi, în anul 1993, în ajunul sărbătorii Sfintei Parascheva, din umărul drept al Maicii Domnului au curs trei picături mari de mir.

În data de 22 februarie 1995 a curs mir din mitra Maicii Domnului, mir care a stat la vedere aproape două săptămâni. În vara și toamna anului 1998, icoana Maicii Domnului, făcătoare de minuni din Iași a vărsat mir din chipul Pruncului și din veșmintele Maicii Domnului. Acestea nu sunt singurele minuni de la Iași.