Ministrul Transporturilor, despre modificările aduse la legea achizițiilor publice – VIDEO

de: BZI.ro
19:16, 18 mart. 2022

Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, a prezentat, în această seară, după ședința de Guvern, modificările aduse asupra legii achizițiilor publice și a procedurii de eliberare a avizelor.

Ministrul Transporturilor a informat că 80% din timpul alocat unui proiect se ducea înspre birocrația, iar prin noile modificări este înlăturată tergiversarea, împreună cu blocarea proiectelor.

„Am modificat legea achizițiilor publice și a procedurii de eliberare a avizelor. Aceste modificări aprobate erau necesare pentru dezvoltarea infrastructurii din România. Până acum 80 la sută din timpul unui proiect era alocat birocrației. Rezilierea dura 2 ani. Prin aceste măsuri au fost înlăturate motivele pentru întârzierea și blocarea proiectelor”, a transmis Sorin Grindeanu.

Companiile care nu se mobilizează vor fi presate de noile măsuri

Potrivit modificărilor aduse legii achizițiilor publice și a procedurii de eliberare a avizelor, beneficiarii contractelor, respectiv CNAIR și CFR, vor putea plăti, în mod direct, subcontractorii și furnizorii.

„Eliminăm șantajul anumitor companii care nu se mobilizează și nu respectă termenele contractuale. Se emit certificate de bună-purtare la 90 de zile.

Beneficiarii contractelor, CNAIR, CFR vor putea să plătească în mod direct subcontractorii și furnizorii. Eliminăm mare parte din acele notificări depuse chiar de la începutul contractului”, a afirmat ministrul Transporturilor.

Timpii pierduți prin exproprieri vor fi recuperați

Grindeanu a explicat că se va constitui un drept de administrare temporară în scopul realizării lucrărilor în albia minoră.

„Eliminăm din timpii pierduți pentru exproprieri. Se constituie un drept de administrare temporară pentru realizarea lucrărilor în albia minoră. Se impune un termene de 15 zile pentru certificatul de urbanism”, a spus Sorin Grindeanu.

Ce s-a discutat la ședința de Guvern

În cadrul ședinței de Guvern din această seară, premierul României, Nicolae-Ionel Ciucă a discutat despre măsurile de protecție pentru creșterea prețurilor la energie și gaze naturale adoptate prin Ordonanță de Urgență.

Ordonanța prevede plafonarea prețurilor, atât pentru gaze naturale, cât și pentru energie electrică, și are în vedere consumatorii casnici, dar și cei noncasnici.

„Am luat toate aceste măsuri, așa cum am precizat anterior, astfel încât să continuăm cu programul și măsurile guvernamentale, pentru a putea proteja cetățenii, pentru a stimula economia și a proteja locurile de muncă.

Concomitent, la nivelul Ministerului Energiei, se iau măsuri pentru tot ceea ce înseamnă identificarea de surse noi de energie și, de asemenea, pentru identificarea de surse noi de aprovizionare cu gaze naturale”, a transmis prim-ministrul României, Nicolae Ciucă.