Ministrul Sorin Cîmpeanu susține că este convins că educația va primi bugetul promis

de: BZI.ro
21:40, 05 sept. 2022

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, susține că sistemul de învățământ va primi primi un buget de 6% din PIB. Măsurile din legile educației care vor duce la creșterea cheltuielilor vor fi impuse treptat până în 2027, anunță Mediafax.

Ministrul Sorin Cîmpeanu susține că este convins că educația va primi bugetul promis.

„Cu siguranță da (…) de la premisa asta am pornit construcția legilor”, a spus Cîmpeanu, la TVR Info, vorbind despre acordarea sistemului de educație a unui procent de 6% din PIB.

6% din PIB va fi bugetul educației în anul 2027, iar o creștere semnificativă a finanțării va fi chiar de anul viitor, a explicat ministrul Cîmpeanu.

„6% din PIB, în momentul, de față echivalează cu 15% din bugetul general consolidat al statului român, pe cheltuieli. Asta înseamnă că statul român va investi în educație un leu din șapte. Acest 15% va fi un buget necesar, gradual, în anul 2027”, a explicat Cîmpeanu.

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a vorbit despre schimbările din educație

Ministrul a mai dezvăluit că de la profesori, elevi, părinți și ONG a primit 10.431 de amendamente pentru proiectul Legilor Educației. Acestea sunt analizate de o comisie din cadrul Ministerului Educației și eventual vor fi introduse în proiectul care va fi supus aprobării.

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a vorbit despre schimbările din educație și despre necesitatea ca profesorii să aibă salarii mai mari decât în prezent. Ministrul consideră că în lipsa unor renumerații corespunzătoare, sistemul educațional va avea de suferit.

Declarațiile au fost făcute în contextul în care ministrul discută despre Legile Educației, legi venite în contextul proiectului lansat de Klaus Iohannis, România Educată. În toți acești ani, 8 la număr, proiectul președintelui Klaus Iohannis a stagnat.

Sorin Cîmpeanu, despre educație și salariile profesorilor

În contextul în care în spațiul public se află în dezbatere Legile Educației, Sorin Cîmpeanu consideră că educația și salariile profesorilor sunt în strânsă legătură. Concret, ministrul Educației explică faptul că este nevoie de alocarea de resurse mari pentru salariile cadrelor didactice dacă se dorește o reformă reală a sistemului public de învățământ:

”Dacă nu vom înţelege că e nevoie de alocarea de resurse astfel încât să nu mai existe niciun cadru didactic în România care să aibă un salariu mai mic decât salariul mediu pe economie, aş vrea să vă spun că toate schimbările de proces, de arhitectură de sistem sunt degeaba. Nu vom reuşi, profesorul va rămâne cel cu un rol determinant într-o şcoală în care învăţământul trebuie să fie centrat pe elevi. Profesori buni, fără motivaţie salarială, nu vom putea avea, o spun cât se poate de răspicat. Aceste legi sunt foarte bune, dar dacă nu vor avea resursele financiare necesare, vor sfârşi exact ca legea 1”, a spus ministrul Educaţiei, întrebat despre majorările salariale din învăţământ, potrivit noilor legi ale educaţiei, informează News.ro.