Ministrul Sorin Cîmpeanu: „Dacă părinții nu sunt de acord, elevii nu vor reveni la școală cel puțin 14 zile”

de: Elena Nicoleta BUJOR
10:33, 09 feb. 2021

Ministrul Educației și Cercetării, Sorin Cîmpeanu, a transmis, luni, 8 februarie 2021, faptul că formularul de consimţământ în ceea ce privește testarea elevilor care prezintă simptomatologie specifică infectării cu virusul COVID-19 nu este obligatorie. Însă, copiii ai căror părinți nu sunt de acord cu acest aspect, nu vor putea reveni la școală pentru o perioadă de cel puțin 14 zile.

„Nu este obligatorie nicidecum completarea acestui formular la începerea semestrului 2. El trebuie să fie completat atunci când un elev are simptome specifice acestei boli. Doar atunci părintele este pus în faţa nevoii de a completa formularul, doar atunci. (…) Părintele nu este obligat să completeze acest formular. Nici un părinte nu este obligat, nu poate fi obligat. El trebuie să completeze doar atunci când elevul are simptome şi completarea se face cu: sunt de acord sau nu sunt de acord. Nimeni nu poate impune şi nu şi-a propus să impună să impună acest lucru”, a declarat ministrul Educaţiei și Cercetării, luni seară.

Dacă părinții nu doresc testarea copiilor, aceștia nu vor putea veni la școală

Conform declarației ministrului, dacă părinții sunt de acord, testarea elevului care prezintă simptome specifice infectării cu virusul SARS – CoV – 2 se face în şcoală dacă aceasta are în dotare un cabinet medical, iar dacă nu există acest cabinet medical, testarea va fi făcută de Direcția de Sănătate Publică „pe fluxul normal”. Testarea se va face în prezenţa unuia dintre părinți şi de către personal medical calificat. Însă, dacă părinţii nu doresc testarea copilului, copilul nu mai revine în unitatea de învățământ cel puţin o perioadă de 14 zile.

„Dacă nu este de acord, nu mai poate reveni în şcoală cel puţin o perioadă de 14 zile, ia legătura cu DSP-ul şi cu medicul de familie şi pentru a vedea care sunt paşii următori”, a adăugat ministrul.

Sorin Mihai Cîmpeanu a menționat că, dacă un elev testat este confirmat pozitiv printr-un test PCR ca fiind infectat cu noul coronavirus, colegii acestuia care au fost contacți direcți cu el pot fi, de asemenea, testaţi în mod gratuit, în cazul în care părinţii acestora sunt de acord cu testarea.

Testele antigen nu au ajuns încă în școli

Chiar dacă reprezentanții Direcției de Sănătate Publică București susțin că au început deja să distribuie testele antigen, în unitățile de învățământ nu au ajuns încă. Asta în situația în care elevii au revenit deja în bănci de ieri. Probabilitatea ca în momentul în care un elev va acuza simptome specifice va fi trimis acasă este mare, iar părinții vor lua legătura cu medici de familie. Dacă nu se va întâmpla nici acest lucru, Direcția de Sănătate Publică va hotărî ca acel copil să nu participe la ore în mod fizic dacă are simptome și nu este testat.

Pentru a relua cursurilor față în față în pandemie una dintre reguli este ca, atunci când un elev are temperatura mai mare de 37,5 grade Celsius sau are alte simptome specifice infectării cu SARS-CoV-2 la cursuri, să fie izolat, iar dacă există acordul scris al părinților sau al elevului major, să fie testat la cabinetul medical cu un test rapid antigen.

În altă ordine de idei, părinţii au dreptul să nu îşi dea consimţământul, iar în acest caz copilul care are acele simptome nu va fi testat la şcoală sau de către DSP, ci va fi dus la medicul de familie care va hotărî în privinţa a ceea ce trebuie făcut mai departe. În unităţile de învățământ vor ajunge circa 1.387.100 de teste antigen rapide. Dintre acestea, 194.000 de teste sunt destinate elevilor din Capitală.