Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, despre noile restricții: „Lucrurile încep să devină îngrijorătoare”
Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății, a precizat luni, 8 martie 2021, faptul că există posibilitatea unor noi restricții ce pot fi implementate din cauza creşterii numărului de cazuri de infectare cu noul coronavirus.
„Dacă lucrurile merg așa, în continuare, nu putem exclude alte restricții”, a spus, luni, ministrul Vlad Voiculescu.
Numărul cazurilor Covid-19 creşte
Ministrul Vlad Voiculescu recomanda să privim raportarea zilnică transmisă de Grupul de Comunicare Strategică. „Vă invit să vă uitați pe cifrele care sunt publicate în fiecare zi. Lucrurile încep să devină îngrijorătoare”, a mai spus, la Parlament, ministrul Sănătății.
Raportarea transmisă de GCS arata indicatorii cei mai clari şi reali, şi anume, numărul de pacienţi în secţiile de Anestezie şi Terapie Intensivă. Astfel, oficialul recomanda să îi protejăm pe cei din jurul nostru doar prin respectarea regulilor.
„Testarea și raportatea ne arată o imagine. Consider că sunt mai mulți indicatori pentru imaginea reală, indicatorul cel mai clar, care nu poate fi pus în niciun fel la îndoială, este numărul de pacienți în secțiile de Terapie Intensivă, iar acest număr crește, a crescut în fiecare zi, așa încât apelul nostru este ca oamenii să respecte regulile și să se protejeze pe ei și pe cei din jur”, a transmis Vlad Voiculescu.
Executivul condus de Florin Vasile Cîțu ar lua în calcul să limiteze circulația în timpul nopții începând cu ora 22:00, în loc de 23:00, cum este în prezent.
Capitala României intră în scenariul roșu
CMSU a hotărât ca Bucureștiul să intre în scenariul roșu. Decizia a fost luată după ce duminică, 7 martie 2021, Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență s-a reunit în ședință extraordinară pentru a implementa noi măsuri după ce Capitala a intrat în scenariul roșu. Ședința a fost anunțată de instituția prefectului.
Astfel, în București se închid restaurantele și cafenelele din interiorul clădirilor, din hoteluri, pensiuni și alte unități de cazare, barurile, discotecile și cluburile.
„În ceea ce privește școlile, activitatea se desfășoară cu prezență fizică pentru preșcolari și elevii din învățământul primar. Elevii din clasele a VIII-a, a XII-a, a XIII-a și elevii din anii terminali din învățământul profesional și postliceal, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție până la jumătate din numărul total de elevi înmatriculați. Este permisă prezența fizică în cazul simulărilor examenelor naționale și a examenelor pentru anii terminali, la evaluările naționale și în cazul orelor remediale”, a transmis prefectul județului.
Activitatea restaurantelor în interiorul clădirilor a fost închisă
În urma deciziei luată de CMSU București se interzice activitatea cu publicul a restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor, precum și in interiorul altor spații publice închise, activitatea restaurantelor și a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare, cu exceplia deservirii persoanelor cazate. Este permisă prepararea, comercializarea și consumul produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice în spațiile special destinate dispuse în exterior, în aer liber. Trebuie asigurate o distanță de minim 2 metri între mese și participarea a cel mult 6 persoane la o masă.
„Nu este permisă activitatea în baruri, cluburi și discoteci. De asemenea este interzisă activitatea cu publicul a operatorilor economici licențiați din domeniul jocurilor de noroc, cu excepția LOTO. Este interzisă activitatea în cinematografe, teatre, săli de concerte, inclusiv drive-in, precum și organizarea și desfășurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice și private sau a altor evenimente culturale. Este obligatorie purtarea măștii de protecție”, se mai arată în comunicat.