Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a anunțat ce se întâmplă cu școlile în perioada alegerilor

de: BZI.ro
08:46, 18 sept. 2020

Ce se întâmplă cu școlile din toată țara în perioada alegerilor. Ministrul Sănătății a anunțat măsurile care vor fi luate în instituțiile de învățământ. Astfel, toți elevii care participau fizic la cursuri vor fi afectați timp de trei zile. Și aceasta deoarece nu vor avea acces în școli înainte și după data scrutinului din 27 septembrie.

În curând vor avea loc alegerile locale, iar marea majoritate a secțiilor de votare se află în școli. Astfel, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a anunțat ce se va întâmpla la nivelul instituțiilor de învățământ. Este vorba de măsurile necesarea pentru prevenirea răspândirii SARS-CoV-2 în școlile din România în perioada alegerilor.

Ce se întâmplă cu școlile în perioada alegerilor

Așadar, accesul elevilor va fi interzis în școli timp de trei zile. Decizia a fost luată la nivel central și îi va afecta pe toți elevii care participau fizic la cursuri. Astfel, potrivit ministrului, școlile vor fi înschise în ziua de vineri, înainte de alegeri, precum și luni și marți, după alegeri.

„Este o hotărâre care s-a dat după consultarea Grupului Științific. Într-adevăr, se fac niște dezinfecții terminale, care au anumiți timpi și pentru a avea siguranța. De asemenea, nu dorim să mai avem efectele pe care le-am avut la începutul anului cu acele dezinfecții făcute în școli și cu intoxicarea copiilor. O să avem vineri închisă școala, luni și marți închisă școala”, a declarat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.

Cum afli la ce secție poți vota

Alegerile locale au loc pe 27 septembrie iar alegătorii trebuie să respecte o serie de norme. Aceasta pentru a-și putea exercita dreptul la vot în condiții de siguranță în contextul pandemiei de coronavirus. De asemenea, Autoritatea Electorală Permanentă a creat un instrument online prin care toți cetățenii cu drept de vot pot afla secția la care sunt arondați.

Respectivul site le este de folos cetățenilor români cu drept de vot. Prin intermediul acestuia, alegătorii pot afla secția la care sunt arondați și își pot exercita acest drept.

„Dreptul de vot se exercită numai în comuna, orașul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritorială a municipiului în care alegătorul își are domiciliul sau reședința, după caz”, se arată în Legea nr. 115/2015.

Astfel, în instrumentul online pus la dispoziție de AEP, cetățenii trebuie să introducă codul numeric personal, numele de familie, precum și codul poștal al zonei în care locuiesc. Ulterior, pe ecran este afișată secția la care aceștia își pot exercita dreptul la vot.

În altă ordine de idei, ceea ce se întâmplă cu școlile în perioada alegerilor îi va nemulțumi pe mulți elevi. Și aceasta deoarece încă mai sunt multe probleme în desfășurarea în bune condiții a procesului de învățământ…