Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, declaraţii de ultimă oră! Valul al patrulea va fi pentru persoanele nevaccinate. Sunt anunţate noi restricţii
Ioana Mihăilă a vorbit la un post de televiziune despre viitorul val al patrulea. Ministrul Sănătăţii a declarat faptul că valul al patrulea va fi în special pentru persoanele care nu s-au vaccinat împotriva COVID-19. De altfel, Mihăilă a menţionat faptul că ar trebui luate anumite măsuri restrictive pentru persoanele care nu s-au vaccinat.
În altă ordine de idei, la nivel internaţional se vorbeşte despre un val al patrulea. Israelul, o țară puternic vaccinată a introdus mai multe restricţii printre care și purtarea măştii de protecţie în mod obligatoriu în interior.
Valul al patrulea de COVID-19 va fi cel al persoanelor vaccinate
Într-o declaraţie făcută la un post de televiziune, Ioana Mihăilă a menţionat faptul că studiile arată faptul că sub 1% dintre persoanele vaccinate s-au îmbolnăvit. Aşadar, persoanele nevaccinate vor avea mai mult de suferit decât cele vaccinate.
„Cred că sub un procent dintre persoanele vaccinate s-au îmbolnăvit, cel puţin din datele pe care le-a transmis CNCAV. Ce ştim este că, de exemplu, din pacienţii infectaţi cu tulpina Delta avem trei decese confirmate la ultima raportare a INSP şi niciunul dintre aceştia nu era vaccinat. Acest val patru va fi, de fapt, un val al nevaccinaţilor, aceştia vor fi principalii afectaţi”, a spus Ioana Mihăilă la Digi24, relatează Agerpres.
Vom avea un număr mai mare de paturi destinate pacienţilor cu COVID-19
În altă ordine de idei, ministrul menţionează faptul că România îşi va mări capacitatea paturilor destinate pacienţilor cu COVID-19. Incă de la sfârşitul valului al treilea, autorităţile susţine că s-au pregătit de un eventual val al patrulea:
„Ne pregătim de valul patru încă de la finalul valului trei. Atunci când am modificat ordinul pentru redeschiderea spitalelor, am solicitat spitalelor şi direcţiilor de sănătate publică să ataşeze un plan de revenire a numărului de paturi destinate pacienţilor COVID la un număr mai mare, dacă se observă o recrudescenţă a cazurilor. Dar aici vorbim de situaţia nefericită în care avem mulţi pacienţi spitalizaţi. Ce trebuie să fim conştienţi este că şi în aceste ţări în care, într-adevăr, numărul de cazuri a crescut, nu a crescut semnificativ sau nu atât de mult ca în valurile anterioare numărul spitalizărilor şi numărul deceselor. Practic, chiar dacă cazurile au crescut, persoanele vaccinate nu au risc de a dezvolta formă severă de boală”, a concluzionat Mihăilă.
Mai multe țări au deja o creștere a numărului cazuri de COVID-19
În mai multe țări din lume se poate observa o creștere a cazurilor de îmbolnăviri cu COVID-19. Altfel spus, primul stat care a arătat faptul că se confruntă cu incă un val este Israel. In acest stat se pare că autoritățile au introdus deja mai multe măsuri restrictive printre care și portul măștii de protecție în mod obligatoriu în spațiile publice închise. Australia este incă un stat în care a existat o astfel de creștere iar Sydney, cel mai mare oraș, a intrat parțial în carantină. În carantina din oraș au intrat aproximativ 5 milioane de persoane.
Nici Europa nu scapă de creșterea cazurilor de COVID-19, iar țări precum Spania, Portugalia au intrat deja pe lista roșie.