Ministrul Sănătăţii intervine în criza medicamentelor care dispar: „Lumea trebuie să înțeleagă la ce să se aștepte”
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila a oferit noi detalii despre indexarea medicamentelor, în cadrul emisiunii Decisiv, de la Antena 3 CNN.
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că proiectul de indexare a prețurilor medicamentelor este gata și se dorește implementarea acestuia până la jumătatea anului.
„Proiectul de indexarea medicamentelor este gata. Am discutat cu ministrul Finanțelor încât să găsim o soluție să-l aplicăm cât mai repede.
Dorința noastră este ca acest lucru să se întâmple până la jumătatea anului, iar celălalt proiect să-l putem finaliza în această lună, pentru că acolo avem o chestiune care încălca legislația europeană. Se plătea un clowback diferențiat la genericele produse în România față de genericele din import.
După ce noi am pus în transparență decizională acest proiect legat de indexarea prețurilor medicamentelor, au început o serie întreagă de articole și atacuri în care se spunea că ministerul Sănătății mărește prețul medicamentelor”, a declarat Alexandru Rafila.
Alexandru Rafila: „Trebuie să înțelegem și să dăm un exemplu foarte clar ce înseamnă o astfel de mărire”
În ciuda criticilor că ministerul Sănătății mărește prețul medicamentelor, Rafila a explicat că indexarea va aduce o creștere de preț de numai 1,50 lei pentru un medicament care costă inițial 10 lei, majoritatea fiind compensate sau gratuite.
„Trebuie să înțelegem și să dăm un exemplu foarte clar ce înseamnă o astfel de mărire de preț ca lumea să înțeleagă la ce să se aștepte.Un medicament care costă 10 lei va costa după aplicarea acestei indexări 11,50 lei. Majoritatea acestor medicamente sunt compensate sau gratuite.
Dacă mergem pe o compensare de 50% înseamnă că un pacient va plăti în plus 75 de bani”, a mai declarat ministrul Sănătății.
Ministrul a mai adăugat că această aliniere este justificată, deoarece acoperă creșterile de cheltuieli de producție, iar medicamentele cele mai ieftine din Europa nu ar trebui să lipsească din farmacii.
„Sunt convins că această aliniere a prețului care acoperă creșterile de cheltuieli de producție care înseamnă cheltuieli cu transportul, cheltuieli cu energia folosită în producerea medicamentelor, este justificată.
Această iluzie că trebuie să avem medicamentele cele mai ieftine din Europa și ele să lipsească de fapt din farmacii este îngrijorător.
Am discutat acest subiect cu ministrul Câciu acest subiect și l-am convins că este abordarea corectă”, a declarat Alexandru Rafila, pentru Antena 3 CNN.