Ministrul Sănătății, Cseke Attila, dă asigurări că pacienţii de la Spitalul de Boli Infecțioase din Ploiești sunt în afara oricărui pericol

de: BZI.ro
10:18, 11 nov. 2021

În dimineaţa zilei de joi, 11 noiembrie 2021, un incendiu a izbucnit la Spitalul de Boli Infecțioase din Ploiești. Incendiul s-a soldat cu decesul a două persoane şi rănirea unei infirmiere. Așadar, în aceste momente, ministrul Sănătății, Cseke Attila, a vorbi despre pacienţii care au fost evacuaţi din unitatea medicală. Acesta spune că toţi cei 15 pacienţi sunt în afara oricărui pericol.

De altfel, secţia în care a izbucnit incendiul era una abia renovată şi avea o autoritate parţială de funcţionare. Instalaţiile de electricitate sunt noi, iar în ultima perioadă nu au fost semnalate pene de curent.

Ministrul Sănătății, Cseke Attila susţine că pacienţii evacuați de la Spitalul de Boli Infecțioase din Ploiești sunt în afara oricărui pericol

Cseke Attila a vorbit despre incendiul de la Spitalul de Boli Infecțioase Ploiești şi despre pacienţii care au fost evacuaţi. Ministrul Sănătății dă asigurări că toţi pacienţii sunt în afara oricărui pericol şi primesc ajutor din partea medicilor. Toţi pacienţii sunt internaţi la Spitalul Judeţean de Urgență Ploiești, unul dintre ei fiind la Terapie Intensivă, ceilalţi fiind internați într-o secție medicală COVID-19.

În schimb, infirmiera care a fost rănită în timp ce aceasta dorea să îi pună masca de oxigen pe față unuia dintre cei decedați a fost transportată de urgență la Spitalul Floreasca din București. Cseke Attila anunță faptul că aceasta are arsuri pe 20% din suprafața corporală şi că primește îngrijirile medicale de specialitate.

Fiica femeii a anunțat faptul că a citit despre tragedie din presă și că tatăl ei, care lucrează pe Ambulanță, i-a transmis despre faptul că mama acesteia se află în stare stabilă dar are arsuri de gradul 1 și gradul 2 pe picioare. Femeia lucra de 20 de ani în unitatea medicală şi are 53 de ani.

De altfel, managerul unităţii medicale a afirmat faptul că incendiul a izbucnit în momentul în care un pacient și-a dat masca de oxigen jos de pe față. În momentul acela, din cauza unei scântei, în salonul respectiv a izbucnit incendiul. Așadar, scânteia ar fi pornit de la patul în care se afla pacientul

Unitatea medicală a fost verificată de mai multe ori în ultimii 2 ani și avea autorizație parțială de funcționare

Reprezentanții MS mai spun că la Spitalul Județean de Urgență Ploiești, Inspecția Sanitară de Stat a efectuat acțiuni de verificare în ultimii doi ani, în conformitate cu competențele deținute. În anul 2020, au fost aplicate 10 amenzi în valoare de 65.000 lei, din care pentru Secţia de Boli Infecțioase – laborator analize medicale a fost aplicată o amendă de 3.000 lei pentru gestionarea necorespunzătoare a deșeurilor medicale.

În cadrul controlului efectuat în luna august 2021 de către inspectorii sanitari, unitatea sanitară ploieșteană a fost amendată cu suma de 20.800 lei pentru deficiențe legate de procesul de dezinfecție și de aplicarea protocoalelor privind dezinfecția și curățenia. La secția exterioară nu au existat deficiențe constatate în acest an:

Există autorizaţie parţială de la ISU. A trebuit să refacem planul mai ales după ce am modificat instalaţia de oxigen. Cu firma autoritază se tratează pacienţii cu oxigen. (…) Spitalul a avut peste 90 de persoane şi nu s-a întâmplat nimic. Oxigenul se mai acumulează şi în haine şi în pături. Nu ştiu ce să vă spun pentru că nu sunt expert în oxigen. Se poate întâmpla în toate spitalele, niciun spital din Prahova nu este pregătit. De când am venit aici încerc să duc lucrurile la normal. Am găsit uşi blocate, închise. Instalaţia este de doi ani de zile. Nu am avut niciun fel de probleme în acest timp, niciun scurtcircuit, nicio pană de curent. a declarat Bogdan Nica, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Ploiești