Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, afirmă că nu mai vede necesitatea certificatului verde în valul 5 al pandemiei de COVID-19

de: BZI.ro
23:47, 14 ian. 2022

Ministrul Sănătății a declarat vineri, 14 ianuarie 2022, faptul că introducerea certificatului verde ar fi urmărit reducerea nivelului de transmitere a virusului COVID-19 în mijloacele de transport în comun și accelerarea ritmului vaccinării în rândul populației.

„În momentul în care pentru a călători sau pentru a merge la serviciu ai nevoie de un astfel de certificat care include vaccinarea, oamenii se vaccinează astfel încât să dobândească un astfel de certificat și să nu fie nevoiți să se testeze periodic”, a spus el.

Mijloacele de transport în comun, principala sursă de transmitere a coronavirusului

„Cel de-al doilea scop este legat de sănătatea publică, așa cum l-am propus în proiectul făcut împreună cu colegii de la INSP în care introducerea acestui certificat pe o perioadă limitată să frâneze transmiterea. Adică persoanele care circulă în mijloacele de transport în comun, merg la lucru să fie ori vaccinate, ori trecute prin boală, ori testate și automat transmisibilitatea, mai ales în mijloacele de transport în comun, unde e principala sursă de transmitere, scade”, a adăugat Rafila.

Acesta a continuat declarația explicând că în prezent protecția oferită de vaccinare este cu mult mai mică pentru noua variantă Omicron a virusului COVID-19.

Explicațiile vin în contextul în care s-a discutat anterior, la nivelul Parlamentului, intrarea în vigoare a unui certificat verde.

Conform lui Alexandru Rafila, la momentul lansării vaccinului, respectiv în decembrie 2020, cifrele prezentau o prevenire aproape maximă pentru vaccinurile de tip ARN. După apariția mutației Delta, transmisibilitatea nu a scăzut la fel de mult prin vaccinare, iar acum, în cazul tulpinei Omicron apar inclusiv cazuri de reinfectare pentru persoanele cărora le-a fost administrată chiar și doza booster.

„Sigur că avem un beneficiu major, și de aceea recomand cu tărie vaccinarea, este proporția cazurilor grave și al deceselor în rândul nevaccinaților și vaccinaților, care este net în favoarea persoanelor vaccinate care se îmbolnăvesc grav mai puțin, care mor mai puțin”, a adăugat ministrul Sănătății.

Alexandru Rafila nu consideră certificatul verde o urgență

„Nu mai văd urgența certificatului verde pentru că orice procedură legislativă – să spunem că se face o procedură de urgență, asumarea răspunderii e cea mai rapidă – presupune și un timp de la momentul adoptării până la implementarea efectivă, care vor mai însemna câteva săptămâni și eu sper ca acest val 5 în România să se încheie peste câteva săptămâni”, a spus ministrul.

„Dacă vrei să ai un răspuns, trebuie să-l adopți imediat și să intre în vigoare mâine”, a adăugat el.

Întrebat dacă cifrele ar fi arătat mai bine în contextul adoptării certificatului verde înainte de valul 4, Alexandru Rafila a declarat că acestea ar fi fost mai bune, cu condiția ca certificatul să fi fost făcut „înainte de valul 4, nu în vârful valului 4”.

Nici școala online nu este o necesitate în valul 5

Prin ordinul comun semnat ieri, 13 ianuarie 2022, de către ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu și ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, școlile nu vor mai intra în online în funcție de gradul de vaccinare al profesorilor, ci în funcție de gradul de ocupare a spitalelor.

Această decizie a fost luată după ce s-a dovedit că tulpina Omicron este cu 70% mai puțin periculoasă decât varianta anterioară a COVID-19, respectiv mutația Delta, în ciuda faptului că noua mutație este mai contagioasă.