Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a fost ales președintele Biroului Regional al OMS pentru Europa

de: Redacția BZI
20:43, 29 oct. 2024

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a fost ales președintele Biroului Regional al OMS pentru Europa. Directorul General al Organizației Mondiale a Sănătății, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, l-a felicitat pe Rafila pe platforma de socializare X.

„Aștept cu nerăbdare să lucrez îndeaproape cu dumneavoastră”, i-a transmis Ghebreyesus.

Biroul regional cuprinde 53 de state membre din Europa

Biroul regional cuprinde 53 de state membre din Europa, fosta Uniune Sovietică plus Israel şi doar câteva state sunt reprezentate în Comitetul permanent.

Rafila a deţinut funcţia de membru în Comitetul Executiv al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (2014-2017) şi a reprezentat România în comitetul director al ECDC (2009-2014).

Cooperarea dintre Comisia Europeană și OMS se bazează pe un schimb de scrisori din 2001

Cooperarea dintre Comisia Europeană și OMS se bazează pe un schimb de scrisori din 2001, care stabilește principiile generale, obiectivele și procedurile, inclusiv reuniunile periodice la nivel de înalți funcționari.

În 2020, Comisia și Biroul regional pentru Europa al OMS și-au reafirmat angajamentul de a coopera în vederea atingerii celui mai înalt nivel de protecție a sănătății, în conformitate cu obiectivele de dezvoltare durabilă (ODD), în special obiectivul de dezvoltare durabilă nr. 3 privind sănătatea și bunăstarea. S-au angajat să extindă și să aprofundeze cooperarea privind securitatea sanitară, sistemele de sănătate, bolile netransmisibile, cu accent pe cancer, pe sistemele alimentare durabile și sănătate, precum și cooperarea în domeniu cu țările din afara UE.

Cooperarea se desfășoară pe 3 niveluri geografice:

cu sediul central al OMS de la Geneva pentru chestiuni de interes mondial
cu Biroul regional pentru Europa al OMS de la Copenhaga pe teme europene
cu țări din lumea întreagă pentru cooperarea la nivel național.

În domeniul bolilor transmisibile, Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) lucrează, de asemenea, în strânsă colaborare cu OMS cu privire la o serie de aspecte. Există 3 niveluri de reuniuni: politice, ale personalului de conducere și tehnice.

Comisia participă în calitate de observator la reuniunile anuale ale comitetului executiv al OMS și la Adunarea Mondială a Sănătății, la Geneva, precum și în cadrul reuniunilor anuale ale Comitetului regional al OMS pentru Europa. În colaborare cu Serviciul European de Acțiune Externă (SEAE), UE colaborează cu țările UE pentru a elabora declarații comune și pentru a negocia textele cu alte țări. În plus, participă la consultările periodice organizate de OMS, pentru a asigura coerența dintre politicile și acțiunile ambelor părți.

Începând din 2005, Comisia lucrează împreună cu OMS pe marginea unor proiecte de politică

Începând din 2005, Comisia lucrează împreună cu OMS pe marginea unor proiecte de politică, finanțate prin programul UE în domeniul sănătății publice.

Convenția-cadru a OMS privind controlul tutunului (FCTC) și Regulamentul sanitar internațional (IHR) sunt texte de lege internaționale, deosebit de importante, elaborate sub auspiciile OMS. Comisia Europeană a fost implicată îndeaproape în negocierile privind Convenția și Regulamentele în domeniul sănătății și sprijină punerea lor în aplicare.