Ministrul Sănătății a trimis Corpul de Control la Spitalul Bagdasar-Arseni, unde consolele de oxigen și gaze au fost inundate
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat joi, după inundaţia de la Spitalul Bagdasar-Arseni, că a luat decizia să trimit rapid Corpul de Control privind contractul de mentenanţă al clădirii care este nouă dar a precizat că în opinia sa, să cureţi şi să menţii în stare de funcţionare scurgerile de la clădiri nu crede că trebuie neapărat să vină o echipă specializată, ci poate personalul angajat al spitalului să o facă.
”Nimeni nu poate să facă o statistică a tuturor contractelor de mentenanţă, de toate tipurile, pentru că există mentenanţă pentru multe lucruri, pentru clădire, pentru echipamente. E clar că responsabilitatea încheierii unor astfel de contracte, astfel încât spitalul să fie în stare de funcţionare şi să se evite astfel de incidente, revine direct managerului. Eu am luat decizia să trimit rapid Corpul de Control la acest spital, Bagdasar-Arseni, ca să vedem exact care este situaţia, de ce nu au fost încheiate aceste contracte”, a spus ministrul, întrebat despre situaţia de la Spitalul de Urgenţă „Bagdasar-Arseni” din Capitală.
Rafila a precizat: ”Ca o opinie personală, chiar dacă aceste contracte nu erau încheiate, să cureţi şi să menţii în stare de funcţionare scurgerile de la clădiri nu cred că trebuie neapărat să vină o echipă specializată să cureţe reziduurile care se adună şi blochează zonele de scurgere din spital”.
”Pentru chestiunea asta poate personalul angajat al spitalului să o facă. Sigur, trebuie să existe mentenanţa clădirii, mai ales a unei clădiri noi care are sisteme de management integrat, dar să menţii în stare de funcţionare scurgerile cred că este o chestiune mult mai simplă şi care necesită totuşi o decizie simplă ca cineva să verifice periodic acest lucru” a menţionat ministrul Sănătăţii.
Vești bune despre trei victime ale exploziilor din Crevedia tratate în străinătate
Ministrul Alexandru Rafila vine cu vești bune despre trei dintre victimele exploziilor din Crevedia, care sunt tratate în străinătate. În România, doi pacienți sunt în stare foarte gravă.
„Avem în continuare în București doi pacienți foarte grav, unul care are arsuri de peste 95% din suprafața corpului la Spitalul Floreasca, celălalt la Bagdasar Arseni, un bărbat nepalez cu arsură de peste 90%. Sunt în stare critică amândoi și cu prognostic rezervat”, a declarat, joi, Rafila, după ședința de Guvern.
În rest, în România sunt pacienți cu stare ușoară sau medie.
În ce privește pacienții aflați în străinătate, prima veste bună vine din Belgia, unde unul dintre răniți a fost detubat, respiră spontan și este conștient.
O veste bună vine și din Graz, Austria, unde un pacient cu o suprafață arsă de peste 10% a evoluat foarte bine, este stabil hemodinamic, iar medicii apreciază că l-ar putea avea externa săptămâna viitoare.
De asemenea, în Norvegia, un pompier cu arsuri de peste 25% respiră spontan, este stabil hemodinamic, se simte bine, starea de sănătate s-a ameliorat și de joi începe ședințele de fizioterapie și de recuperare, adaugă ministrul.
„De asemenea, avem acea problemă la Milano, unde există pacientul cu peste 90 la sută din suprafața corporală cu arsuri, el este stabil, dar rămâne în stare critică, iar celălalt pacient se află în curs detubare care are arsuri pe mai mult de 45% din suprafața corpului. Ambii sunt civili”, a afirmat ministrul.