Ministrul Muncii, detalii privind pragul de 9,4% pentru pensii: „Pericolul vine ulterior”

de: Cutcovschi Lavinia
09:39, 21 nov. 2022

Marius Budăi, ministrul Muncii a prezentat noi detalii privind pragul de 9.4% pentru pensii. El a declarat că nu exista niciun pericol cu majorarea pensiilor de la 1 ianuarie, pragul de 9,4% care este cuprind în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienta, însă pericolul poate apărea în cazul majorărilor ulterioare. Ministrul Muncii a menţionat că nu există în niciun stat al Uniunii Europene o asemenea măsură. Totodată, anterior, acesta a menționat că sistemul de pensii ar putea suferi modificări..

Anterior, ministrul Muncii a prezentat la Parlament soluţiile Băncii Mondiale pentru îndeplinirea jalonului din PNRR privind pensiile. Marius Budăi a venit cu un mesaj către pensionari, menţionând că „nu îi va mai condamna la sărăcie pentru următorii 50 de ani”.

Ministrul Muncii, detalii privind pragul de 9,4% pentru pensii

Duminică, 20 noiembrie 2022, Mariu Budăi a fost întrebat despre renegocierea pragului de 9,4% din PIB pentru pensii, după ce Comisia Europeană a transmis că nu e posibil acest lucru.

„În acest moment nu există niciun pericol cu majorarea pensiilor de la 1 ianuarie, însă, pericolul vine ulterior în majorări ulterioare şi mai ales în rezolvarea inechităţilor din sistem, acolo unde avem nevoie de un impact bugetar. Însă ceea ce a venit acum scris, a venit scris de către nişte funcţionari din cadrul Comisiei Europene, care nu puteau scrie altfel pentru că acum discuţia politică finală nu este terminată”, a afirmat ministrul Muncii, Mariu Budăi.

Totodată, el a precizat că o măsură de acest fel nu exista în niciun stat al Uniunii Europene.

„Nu există în niciun stat membru al Uniunii Europene aşa ceva şi nici într-un PNRR al unui stat membru aşa ceva. Există doar raportări din punct de vedere statistic, nu o plafonare la un anumit procent şi mai ales până când, pentru 50 de ani de acum încolo”, a mai declarat ministrul Muncii, Marius Budăi.

Anterior, şi liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat că, în cazul în care nu va putea fi scos sau înlocuit acel plafon pentru pensii de 9,4% din PIB prevăzut în PNRRm atunci majorarea pensiilor care va avea loc de la 1 ianuarie 2023 va şi ultima.

În timp ce liderii liberali cer o majorare de 15% pentru toate pensile, social-democraţii vor ca doar pensiile mici să fie majorate substanţial.

Ministrul Finanţelor, Adrian Caciu, a menţionat ca, indiferent de decizia finală, majorarea pensiilor nu trebuie să depăşească rata inflaţiei, întrucât romanii vor fi loviţi din nou de un val de scumpiri.

Ministrul Muncii, precizări despre majorarea pensiilor

Vă aducem aminte că la sfârşitului lunii noiembrie 2022, ministrul Muncii a afirmat că susţine majorarea pensiilor cu 10%. Totodată, persoanele care au pensii sub 2.200 de lei ar putea primi un ajutor pentru achitarea facturilor la energie pe perioada de iarnă.

Propunerea de majorarea de cel puţin 10% este discutata de cei din PSD încă din august 2022.

„Vorbim despre o majorare de 10% și pentru iarnă să sprijinim categoriile vulnerabile. Suntem în dezbateri, pe ultima sută de metri a bugetului pentru 2023. Trebuie ca aceste majorări să meargă cu alte măsuri (…), prețurile din energie, protejarea locurilor de muncă”, a declarat Marius Budăi..

Anunţul final privind aprobarea bugetului pentru 2023 va fi făcut prin intermediul liderilor coaliţiei. În prima lectură, în guvern, se va regăsi şi suma de bani, cu majorarea punctului de pensii şi intenţiile pentru perioada de iarnă.

Totodată, sistemul de pensii ar putea suferi modificări. Vor fi recalculate toate cele peste 200 de mii de pensii speciale şi vor fi impozitate aşa încât să nu mai existe inechităţi.

După ce Comisia Europeană a venit cu un mesaj prin care a transmis că nu e posibil acest lucru, ministrul Muncii a oferit detalii privind pragul de 9,4% pentru pensii.