Ministrul Muncii: „Cea mai mare pensie din România este de peste 78.000 de lei!“
Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a declarat că cea mai mare pensie încasată în România este de peste 78.000 de lei, însă contribuțiile ar acoperi o pensie de puțin peste 5.000 de lei. Raluca Turcan a precizat că este vorba de o pensie de serviciu.
Ministrul Muncii a menționat că în ședința Executivului de miercuri, 13 ianuarie, va fi adoptată o hotărâre de Guvern pentru majorarea salariului minim cu 70 de lei brut.
„Un element la care ţin şi care va defini mandatul meu de ministru al Muncii este acela al echităţii în sistemul de pensii. Pentru că eu nu pot să tolerez şi nici nu pot să dorm bine noaptea în condiţiile în care în momentul de faţă în România există pensionari care câştigă 78.634 de lei pe lună, în condiţiile în care contributivitatea ar acoperi o pensie de 5.205 lei, iar 73.429 reprezintă criterii favorizante din legile făcute de PSD în Parlament, nu de altcineva”, a declarat Raluca Turcan.
Ministrul Muncii: „Această realitate nu mai poate să continue la nesfârşit“
Ministrul Muncii a menționat că există și pensii de 41.000 de lei, de 50.00 de lei, de 18.000 de lei lunar, dar și că sunt 900.000 de români care au venituri de 800 de lei pe lună. Despre această situație, Raluca Turcan a spus că speră să poată fi schimbată.
„Este o realitate a României şi această realitate nu mai poate să continue la nesfârşit. Ne arată lumea cu degetul şi sunt oameni care mor şi speră totuşi să fi ajuns la o pensie care să reflecte şi contributivitatea şi echitatea în societatea românească. Soluţia o vom pune pe masă. Lucrăm în acest moment”, a mai spus ministrul Muncii.
Salariul minim crește cu 70 de lei brut
Guvernul urmează să decidă în ședința de miercuri creșterea salariului minim cu 3,1%, ceea ce înseamnă o majorare cu 70 de lei brut, a mai anunțat Ministrul Muncii.
„Este o creștere ancorată în realitate. Ținând cont că a fost un an de criză, productivitatea muncii a crescut cu doar 0,8% și ca urmare, majorarea salariului minim va fi de 3,1%, adică 70 de lei brut”, a mai spus Raluca Turcan.
În prezent salariul minim brut este 2.230 lei.
Măsuri prelungite pentru sprijinul angajaților și angajatorilor din sectoarele cele mai vulnerabile
Raluca Turcan a anunțat, prin intermediul unei postări pe o rețea de socializare, prelungirea măsurilor privind sprijinul angajaților și angajatorilor din sectoarele cele mai vulnerabile.
Anunțul a fost făcut în urma unei întâlniri a ministrului Muncii și Protecției Sociale cu membri ai Coaliției pentru Dezvoltarea României și ai HoReCa.
„ Discuțiile pe care le-am avut astăzi cu reprezentanții Coaliției pentru Dezvoltarea României și cu cei ai industriei HoReCa au vizat, în principal, eficiența și modul de aplicare a măsurilor de sprijin dedicate sectoarelor de activitate cele mai afectate de pandemie. Am apreciat la partenerii mei de dialog atât propunerile exprimate, cât și disponibilitatea de a transforma întâlnirile noastre într-un mod curent de lucru, de a împărtăși informații, analize și puncte de vedere din domeniile noastre comune de interes.”, a scris Raluca Turcan.
Măsurile anunțate de ministrul Muncii
Raluca Turcan a transmis că se vor menține active măsurile dispuse anul trecut, în ceea ce privește ajutorul acordat angajaților și angajatorilor din sectoarele vulnerabile, pe timp de pandemie. Măsurile anunțate de ministru vizează următoarele: timpul redus de lucru, șomajul tehnic, zilele libere pentru părinți pe perioada cursurilor online etc.
– Timpul redus de lucru (kurzarbeit) se va aplica pe toată perioada stării de alertă și pe o perioadă de până la 3 luni după. Până în decembrie anul trecut, de această măsură au beneficiat peste 11 000 de angajați doar din sectorul HoReCa și au fost plătite 10,4 milioane de lei;
– Șomajul tehnic – pe toată perioada în care activitatea este suspendată, dar nu mai târziu de 30 iunie 2021. Au fost achitate până acum 4,22 miliarde de lei pentru 1,2 milioane de beneficiari;
– 50% din salariul angajatului (nu mai mult de 2 500 lei) pentru cei care încadrează în muncă persoane peste 50 de ani sau tineri între 16 și 29 de ani. În aceste două categorii avem deja peste 8 600 de beneficiari și peste 253 de milioane de lei plăți efectuate, iar măsura se va aplica până la 1 septembrie 2021.;
– 35% din remunerația cuvenită zilei de muncă acordată lucrătorilor zilieri, pentru o perioadă de 3 luni, măsură aplicabilă până la 30 iunie 2021.;
– 41,5% din salariul aferent zilelor lucrate pentru o perioadă de lucru de 8 ore pe zi pentru sezonieri. Până acum, au beneficiat de această măsură 13 500 de sezonieri, iar plățile efectuate se ridică la 11,1 milioane de lei. Măsura a fost prelungită până la 30 iunie 2021;
– Zile libere plătite pentru părinți și pe perioada cursurilor online până la finalizarea cursurilor anului școlar 2020-2021. De această prevedere au beneficiat în trecut peste 115 000 de părinți.