Ministrul Muncii anunță creșterea pensiilor și a pensiilor sociale. Totul depinde de încasările la buget
Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, anunță creșterea pensiilor și a pensiilor sociale în septembrie. Majorările se vor face în funcție de încasările la buget se va decide procentul. Violeta Alexandru nu spune însă nimic despre procentul cu care se va face creșterea sau dacă va respecta legea.
”Mesajul pe care vreau să îl transmit pensionarilor este că acest Guvern este responsabil, va fi o creștere a pensiilor, vom anunța o eventuală modificare a legii pensiilor, în sensul procentului de 40%, în baza unor analize privind încasările la buget.
Să nu se creadă că nu avem nicio înțelegere, nici nu se pune problema să nu avem (…) Au fost oameni care m-au sunat și au izbucnit pentru că nu aveau ce pune pe masa copiilor lor, mă refer la cei care nu mai aveau niciun salariu.”, a spus Violeta Alexandru.
Ministrul Muncii anunță creșterea pensiilor: Nimic despre procente!
În ceea ce privește majorarea punctului de pensie, Violeta Alexandru a precizat că acesta va crește cu siguranță din septembrie. Ministrul Muncii a evitat însă să pronunțe vreun procent, asta în condițiile în care legea spune clar că trebuie făcută o creștere cu 40%.
”Atât premierul, cât și ministrul de Finanțe au spus-o foarte clar, în momentul în care vom avea o evaluare a încasărilor la buget, vom și comunica și vom dezbate cu toate categoriile interesate. Suntem după o perioadă foarte grea”, a spus ministrul Muncii.
Ministrul a precizat că în toată această perioadă, nu a existat o zi în care să nu muncească de dimineața până noaptea, pentru a nu lăsa economia să se prăbușească.
Referitor la pensiile speciale și de serviciu, ministrul Muncii consideră că cei care au acum pensii marii au știut unde să acționeze exact în Parlament. Violeta Alexandru susținecă legile care asigură astfel de pensii au fost votate de aleșii poporului.
Nu mai vrea categorii de pensionari
Ministrul Muncii susține că nu ar trebui să existe categorii de pensionari care să fie pe o traptă superioară și precizează că cei cu statut special – magistrați, judecători, personal aviatic, diplomați etc. și-au asumat atunci când și-au ales meseria această constrângere, că trebuie să se limiteze doar la o singură profesie, specificând că acesta este unul dintre argumentele folosite de cei care susțin pensiile speciale. Violeta Alexandru consdieră că toate pensiile ar trebui calculate pe criteriul contributivității, cu excepția pensiilor militarilor, care sunt pensii de serviciu și au un regim special.
”Această societate trebuie să se așeze pe principii de corectiudine. Dacă dvs. ați muncit în fiecare zi, ați mers la serviciu, pe un salariu mai mic sau mai mare, pe măsura pregătirii și a responsabilității, și aveți o pensie într-un cuantum de 1.500 lei este profund injust ca un om care nu a contribuit cât dvs., din diverse motive – nu judec pe nimeni, să ajungă foarte aproape de pensia dvs. pentru că nu este corect.
Altminteri, ce încurajare a muncii pot să fac eu? Datoria mea este să apăr principiul corectitudii și vreau să spun că analizăm posibilitatea ca cei cu pensii sociale, de 704 RON, cel mai jos prag din acest moment, să gpsim o soluție pentru creșterea acestui cuantum!”, a mai spus Violeta Alexandru.