Ministrul Mediului, Tánczos Barna, vrea să interzică centralele de apartament! Iată motivul pentru care vrea să facă acest lucru – VIDEO

de: BZI.ro
08:22, 18 nov. 2021

Într-o intervenţie publică, ministrul Mediului, Tánczos Barna, a oferit o declaraţie care ar putea afecta milioane de români. Așadar, ministrul vrea să interzică centralele de apartament pentru că acestea reprezintă o sursă mare de poluare.

Măsura ar putea fi aplicată în viitorul apropriat şi nu s-ar răsfrânge asupra românilor care au deja un asemenea sistem de încălzire.

 

Ministrul Mediului, Tánczos Barna, vrea să interzică centralele de apartament pentru că poluează

Conform declaraţiilor făcute de ministrul Mediului, centralele de apartament ar trebui interzise din cauza faptului că reprezintă o sursă de poluare mare. Tánczos Barna este de părere că acest lucru nu se poate aplica retroactiv pentru că nu se pot scoate din casele oamenilor. Totuşi, acest lucru ar putea fi valabil pentru blocurile care se construiesc în acest moment.
Altfel spus, ministru a ridicat problema poluării şi din perspectiva traficului dar şi a încălzirii globale:

“Aerul poluat va fi poluat din cauza traficului, din cauza încălzirii, foarte multe centrale individuale – este o situaţie de fapt – nu poţi să te duci în trecut să le scoţi din apartamente, dar măcar pentru blocurile noi. Trebuie să interzicem să fie instalate centrale individuale pentru construcţiile noi, să începem de undeva”, a mai transmis Tánczos Barna.

Cea mai importantă sursă de poluare rămâne traficul dar şi arderea deșeurilor

În continuarea intervenţiei, ministrul Medicului a explicat că, conform unui institut ce cercetare care a realizat un studiu la cerere, cea mai importantă sursă de poluare din București rămâne în continuare traficul. Tánczos Barna a declarat că o altă problemă este reprezentată de arderea deșeurilor. Din această perspectivă, din toamnă anului 2021 s-au stabilit patrule în zonele roșii pentru a putea combate acest fenomen:

“În primăvară, am comandat un studiu de la un institut de cercetare şi am avut câteva rezultate care confirmă faptul că în continuare una dintre cele mai importante surse de poluare rămâne traficul. Sunt măsurători ştiinţifice din preluarea din filtre a compuşilor chimici care au fost adunate PM 10, PM 2,5 în staţiile oficiale şi au fost duse la laboratoarele de specialitate. Am constatat că în anumite perioade, foarte ciudat, în zilele de weekend, sâmbătă de cele mai multe ori apare acea contribuţie a unor incendieri. Împreună cu Consiliul Judeţean Ilfov şi Garda de Mediu am stabilit pentru această toamnă patrule în punctele roşii, în acele sate unde împreună cu Poliţia din judeţul Ilfov, poliţiile locale din comune astfel încât să ţinem sub control acest fenomen.

Vor mai fi, din păcate, pentru că iresponsabilitatea e uriaşă, controalele s-au înmulţit, am avut din 17 octombrie până în 17 noiembrie aproape 200 de controale în acest domeniu. Vom intensifica controalele în jurul Bucureştiului, exact în zonele unde au fost asemenea arderi şi sperăm să reducem contribuţia acestui factor la poluarea aerului din Bucureşti”, a afirmat Tánczos Barna.

Oamenilor care ard deșeuri nu le pasă de amenzi sau arestare

De altfel, Tánczos Barna prezintă problema din teritoriu spunând că oamenilor care ard deșeuri nu le este frică nici de amenzi dar nici de arestare. Singura modalitate prin care s-ar putea ține în frâu o asemenea practică este deplasarea zilnică a autorităților în zonă și confiscarea materialelor arse:

“Există comunităţi unde nu contează. Unde nici amendă, nu contează, nici arestarea nu contează, cătuşele nu sunt o sperietoare. Trebuie mers acolo aproape zilnic. Zilnic controlat, verificat, confiscate aceste materiale, este foarte important ca aceste materiale să fie confiscate, că este un minus pentru acei cetăţeni care încearcă să le valorifice după ardere. Dacă reuşim să instalăm noul Guvern va trebui să luăm o decizie tranşantă şi să eliminăm posibilitatea achiziţionării materialelor rezultate din arderi la firmele care le comercializează mai departe pentru că trebuie să urmărim şi traseul banilor. Foarte multe din aceste incendieri se fac cu scopul de a obţine nişte venituri, din păcate foarte mici pentru acele comunităţi, dar importante pentru ei”, a explicat ministrul Mediului.

Poluarea din București îi costă pe bucureșteni mii de euro pe an

Conform statisticii făcută de Alianţă Europeană pentru Sănătate Publică (EPHA), organizaţia care cuantifica valoarea monetară a deceselor premature. Statistica e făcută în ideea a deceselor premature, a îngrijirilor medicale dar şi a zilelor pierdute a persoanelor afectate de poluare din 432 de oraşe europene.

Concret, media la nivel al Uniunii Europene este de aproximativ 1.250 de euro pe an/persoană, asta în timp ce un bucureștean plăteşte peste 3000 de euro din cauza poluării, anual. Lucrul acesta ne plasează pe un loc fruntaş la nivel de continent. În altă ordine de idei, poluarea aduce costuri uriaşe locuitorilor de pe teritoriul Uniunii Europene.

sursă video: stirileprotv.ro