Ministrul Mediului implementează proiecte prin PNRR, pentru producerea de biogaz. Fermierii din Iași sunt revoltați. „Nu avem zootehnie!”

de: Gabriela Rusu
02:00, 26 iul. 2024

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, implementează proiecte prin PNRR, pentru producerea de biogaz. Pe cealaltă parte, fermierii ieșeni susțin că acestea nu vor fi de folos pentru că domeniul zootehnic din România este dezvoltat într-un procent de doar 40 la sută.

Proiecte finanțate prin PNRR, pentru fermierii români

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor implementează două proiecte pentru fermierii români. Acestea constau în instalații de producere a energiei electrice și biogazului din reziduuri biologice și platforme de depozitare și compostare a gunoiului de grajd. Cele două programe au fost semnate și trimise spre publicare în  Monitorul Oficial.

Ulterior, pe data de 31 iulie 2024, va începe perioada de depunere a proiectelor. Cele două programe au fost anunțate de către ministrul Mediului, Mircea Fechet, care a subliniat că dorește să vină cât mai mult în sprijinul fermierilor.

„Am semnat și am trimis la Monitorul Oficial ghidurile de finanțare pentru două programe. Unul în valoare de 20 de milioane de euro, prin care finanțăm instalații de producere a curentului electric și de producere a biogazului din gunoi de grajd, și al doilea prin care finanțăm platforme pentru compostarea deșeurilor biodegradabile, în special a gunoiului de grajd”, a informat, prin intermediul unui mesaj video, ministrul Mediului, Mircea Fechet.

Acesta a subliniat că finanțările pentru proiecte vor veni 90 la sută din Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

„Finanțăm 90 la sută din valoarea acestora și până la 4 milioane de euro pentru fiecare proiect legat de producerea energiei electrice sau a biogazului, respectiv până la 1,2 milioane de euro pentru fiecare proiect legat de platformele pentru gunoi de grajd”, a adăugat ministrul Mediului.

Fermierii susțin că cele două proiecte nu sunt gândite corect

Fermierii ieșeni spun că cele două proiecte sunt bune, însă nu sunt gândite corect pentru că sunt destinate doar marilor ferme, micii fermieri fiind scoși din schemă.

„Proiectele sunt bune, însă zootehnia nu. Vorbim de o dezvoltare de 40 la sută în România a zootehniei. Păi, ei își doresc să producă biogaz prin fermentarea gunoiului de grajd, însă nu au zootehnie. Mai întâi de toate, ministerul trebuia să creeze module, să aloce bani pentru dezvoltarea micilor fermieri, măcar 2.000 – 3.000 euro pe lună, iar în momentul în care se puneau pe picioare, altfel stăm de vorbă. Pentru a produce biogaz, trebuie să ai reziduuri biologice. Da, proiectele sunt bune doar pentru fermierii mari, nu pentru cei mici”, a declarat Ion Notingăr, fermier ieșean.

Cele două proiecte urmează să fie publicate în Monitorul Oficial, iar pe 31 iulie 2024 se vor putea depune planurile. Finanțarea vine din partea Programului Național de Redresare și Reziliență. Pentru fiecare proiect legat de producerea energiei electrice sau a biogazului, fermierii vor putea primi până la 4 milioane de euro, iar pentru cele legate de platformele pentru gunoiul de grajd vor putea obține până la 1,2 milioane de euro.