Ministrul Mediului a făcut anunțul! Iată de când intră în vigoare „legea mirosurilor”
Ministrul Mediului a făcut anunțul! Deși „legea mirosurilor” a fost oficializată în urmă cu câțiva ani, aceasta nu a mai fost pusă încă în aplicare. Măsura avea ca scop diminuarea disconfortului olfactiv al cetățenilor. Iată de când intră în vigoare „legea mirosurilor” și în ce situații se aplică sancțiuni.
Ministrul Mediului a făcut anunțul!
Ministerele își doresc să finalizeze un proiect focusat exclusiv pe planul de gestionare a disconfortului olfactiv și organizarea de noi consultări publice pentru proiectul revizuit, care vizează legea mirosurilor.
„În prezent, proiectul de hotărâre a Guvernului privind aprobarea Metodologiei pentru stabilirea nivelului de disconfort olfactiv și a conținutului Planului de gestionare a disconfortului olfactiv pentru activitățile care pot crea disconfort olfactiv, se află în analiză la Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor cât și la Ministerul Sănătății, care sunt coinițiatori ai acestui proiect, urmare a observațiilor/propunerilor de modificare primite după dezbaterea publică, din partea unor persoane fizice și juridice, autorități publice locale, institute de cercetare, federații și asociații patronale și organizații neguvernamentale, precum și a necesității armonizării.”, se arată în răspunsul ministerului.
Legea mirosurilor se va adresa și persoanelor fizice, nu doar firmelor sau companiilor, așa cum era legea până acum. Este vorba despre Legea nr. 123/2020 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2005 privind protecţia mediului. Aceasta obligă firmele și alți operatori economici să aibă sisteme proprii de monitorizare a disconfortului olfactiv generat prin activitate.
Guvernul României este obligat ca, în termen de 180 de zile, să elaboreze conținutul planului de gestionare a disconfortului olfactiv și metodologia pentru stabilirea nivelului de disconfort olfactiv, dar și normele de aplicare a legii.
Legea mirosurilor pentru cei care stau la bloc
Legea mirosurilor va fi aplicată și în cazul celor care stau la bloc. Legea poate fi invocată în situații în care locatarii gătesc cu ușa deschisă spre scara blocului și deranjează prin mirosurile de mâncare. Sancțiunile sunt uriașe pentru cei care își deranjează vecinii.
Legea a introdus sancțiuni pentru firme cum sunt cele care dețin rampe sau platforme de gunoi, incineratoare de deșeuri, crescătorii de animale sau unele întreprinderi individuale (crescători de animale) care poluează olfactiv prin activitatea lor. Eecent s-a propus ca legea să poată fi aplicată și în cazul persoanelor fizice. Sunt vizați acei locatari care gătesc cu ușa deschisă spre scara blocului și deranjează prin mirosurile de mâncare.
OUG 195/2005, completată cu Legea mirosurilor prevede sancțiuni cu amendă de:
– până la 30.000 de lei pentru persoane fizice;
– până la 80.000 de lei pentru firme, pentru nerespectarea prevederilor privind protecția mediului.
Rămâne de văzut cum ar putea fi aplicată, în cazul locatarilor de la bloc.
De asemenea, începând cu anul 2024, legile sunt mai stricte pentru cei care stau la bloc. Ascultarea muzicii la volum maxim, certurile și activitățile zgomotoase din locuințe în timpul orelor de liniște s-ar putea sancționa mai sever. Mai mult, persoanele care găzduiesc în propria casă petreceri zgomotoase vor fi amendate cu cel puțin 4.000 de lei. Cei care locuiesc la bloc trebuie să știe că pot primi amenzi uriașe dacă nu respectă programul de liniște.