Ministrul Lucian Bode, reacţie tranşantă după intervenţia de la Spitalul Foişor: „Nimeni nu este de neînlocuit”
Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a menţionat imediat după scandalul de la Spitalul Foișor din Bucureşti faptul că „nimeni nu este de neînlocuit”, făcând trimitere la secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.
„Nimeni nu este de neînlocuit, inclusiv ministrul Bode, inclusiv Raed Arafat. Mă refer la toată lumea. (…) Secretarul de stat este numit printr-un ordin al primului-ministru. (…) Eu, personal, i-am cerut să găsească o soluție ca toți bolnavii să fie transportați cu ambulanța și, cum ați putut observa, în a doua parte a intervenției bolnavii au fost transportați cu ambulanțele”, a spus Lucian Bode.
Rareş Bogdan: „Este la putere pentru ca nişte lideri politici s-au bătut”
Prim-vicepreședintele Partidului Naţional Liberal, Rareș Bogdan, s-a arătat de asemenea indignat de intervenția de la Spitalul Foișor.
Oficialul i-a atras atenția șefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă că acesta „este la putere pentru că niște lideri politici s-au bătut” și că nicio persoană nu este de neînlocuit, în contextul în care Arafat a semnat ordinul prin care pacienții Spitalului Foișor au fost evacuați cu scandal vineri noapte.
Zeci de pacienţi de la Spitalul Foişor au fost evacuaţi cu tărgile de urgenţă
Spitalul Foişor din Capitală a devenit spital suport Covid-19, iar pacienţii care nu sunt infectaţi cu virusul SARS – COV – 2 au fost mutaţi în alte unităţi medicale sâmbăta seara, ori au fost externaţi.
Spitalul Foișor are o secție de ATI de 21 de paturi și are 200 de paturi pe oxigen, a declarat la Raed Arafat, şeful DSU.
Ordinul de evacuare a spitalului a fost transmis în cursul zilei. Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a transmis, vineri seara, că îi pare rău pentru disconfortul creat de evacuarea Spitalului „Foișor”, dar situația COVID-19 obligă autoritățile să ia decizii care sunt necesare pentru viața tuturor pacienților.
Lucian Bode a evitat să facă o declarație în ceea ce privește oportunitatea de a-l demite pe ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, după scandalul de la Foișor. Reprezentantul MAI a menționat că acest lucru, o eventuală demitere, ține de atribuțiile premierului României, Florin Vasile Cîțu. De asemenea, ministrul de Interne nu s-a pronunțat nici în cazul secretarului de stat Raed Arafat, șeful oficial al operațiunii de la Foișor, arătând că acesta a fost numit tot în baza unei decizii a premierului.
Lucian Bode: „Ce s-a întâmplat la Spitalul Foișor este inacceptabil”
În altă ordine de idei, Lucian Bode a ținut să transmită că ceea ce s-a întâmplat vineri seara la Spitalul Foișor este de-a dreptul inacceptabil și nu trebuie să se mai repete. De asemenea, decizia de externare sau de transfer în alte unități a fost luată de medicul curant, împreună cu pacienții și cu rudele acestora, mai spune ministrul Bode.
„Ca simplu cetățean am văzut că modul în care a fost organizată externarea pacienților vineri nu a fost în regulă. De ce s-a ajuns aici, când s-a semnat ordinul de transformare a spitalului în spital COVID, când s-a obținut aprobarea managerului sunt cauze. Mutarea pacienților, însă, nu a decis-o nici Ministerul Sănătății și nici DSU. Medicul curant stabilește dacă pacienții sunt transferați la alte unități sau externați”, a mai spus Lucian Bode.
Oficialul a mai spus că sunt multe discuții în legătură cu situația creată la Spitalul Foișor, însă consecințele au fost cele care s-au văzut în spațiul public.
În mod normal, pacienții nu trebuiau scoși pe brațe în afara spitalului, ci trebuiau îmbarcați în ambulanțe la intrarea în spital, iar nu în fața camerelor de filmat și a protestatarilor, a c0nchis ministrul Lucian Bode.
„Eu nu aș fi lăsat pacienții în miez de noapte să fie traumatizați. Pentru că ce s-a întâmplat, proteste, protestatari, jurnaliști care își făceau meseria, nu a fost în regulă pentru pacienți”, a mai spus Lucian Bode.