Ministrul Lucian Bode, despre câinii care detectează Covid-19, în România. Patrupezii, folosiți pe aeroporturile din Sibiu și Cluj Napoca
Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a transmis, luni, 23 august 2021, într-o conferinţă de presă, faptul că proiectul Centrului Chinologic de la Sibiu de depistare a persoanelor infectate cu noul coronavirus va fi extins în România, în primul rând pe Aeroportul Internaţional „Avram Iancu” din Cluj-Napoca.
„Vor fi aceiaşi câini şi la Cluj, şi la Sibiu, vom alege câteva zile pe săptămână, câteva curse internaţionale. Va trebui să organizăm culoarul de sosiri în aşa fel încât să îşi desfăşoare activitatea. România este printre puţinele ţări din lume care a implementat un astfel de proiect”, a spus Lucian Bode.
Cinci câini, folosiţi pe Aeroportul din Sibiu pentru a găsi pasagerii infectate cu noul coronavirus
Oficialul a arătat că cei cinci câini utilizaţi pe Aeroportul din Sibiu au depistat mai mulţi pasageri infectaţi cu noul coronavirus.
„Am lansat un proiect pilot al Centrului Chinologic de la Sibiu şi mă bucur că a avut rezultate. Pe Aeroportul Sibiu au fost executate 30 de misiuni cu cei 5 câini şi 3 poliţişti. Exemplarele canine au semnalat un număr total de şapte persoane, dintre care una avea aproximativ trei săptămâni de la momentul în care a fost confirmată că fiind infectată, o persoană a fost testată şi confirmată pozitiv cu test rapid şi ulterior cu test PCR. Două persoane au fost semnalate şi testate negativ la testul rapid de pe aeroport, dar care au fost carantinate pentru că nu au făcut dovada vaccinului, şi trei persoane semnalate şi care au fost testate negativ cu test rapid şi carantinate pentru că nu aveau schema completă de vaccinare”, a menţionat Lucian Bode.
Transpiraţia bolnavilor de COVID-19 va fi detectată de câini
În antrenamentul câinilor au fost folosite monstre de transpiraţie de la braţul persoanelor infectate cu COVID-19. Virgil Musta, din cadrul Spitalului de Boli Infecţioase a explicat faptul că în urma testărilor a rămas surprins de capacitatea patrupedelor de a detecta mostrele infectate. Vorbim despre faptul că patrupedele au detectat 100% din cazurile de COVID-19 asta în pofida faptului că poliţiştii le-au distras atenţia:
„Am conceput un proiect în care am cerut persoanelor care veneau în evaluare la noi și care aveau testul pozitiv să accepte să li se recolteze, din transpirația de sub braț, o mostră de miros, care era preluată apoi de echipa de la centrul de dresaj. Am participat la ședința de demonstrație și de avizare a rezultatelor acestui proiect și am rămas surprins, dar și impresionat. Toți câinii care au participat au recunoscut sută la sută probele cu infecție COVID 19, chiar și în condițiile în care instructorul a încercat să le devieze atenția sau să îi retragă din zona unde era proba. Ei reveneau și insistau pentru proba respectivă”, a spus Virgil Musta de la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara.