Ministrul Ligia Deca, despre exmatricularea temporară a elevilor violenți: „Cred că nu ar fi o idee rea”
Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, consideră că „nu ar fi o idee rea” suspendarea pentru câteva zile a elevilor care comit fapte cu violenţă, dacă măsura este însoţită de consiliere. Ea s-a declarat și în favoarea camerelor de supraveghere în sălile de clasă, pentru „combaterea violenței”. Declarațiile ministrului vin la câteva zile după ce un elev de clasa a X-a la un liceu din București și-a înjunghiat profesoara de japoneză în gât, nemulțumit de un test neașteptat.
Ligia Deca a fost întrebată ce părere are de exmatricularea limitată, de 3-5 zile, propusă de sindicatele din învăţământ pentru elevii care comit fapte violente la şcoală.
„Aceasta este o suspendare. Da. O astfel de măsură, dacă ea este însoţită de măsuri de consiliere şi de anumite acţiuni pe care elevul şi familia ar trebui să le facă, cred că nu ar fi o idee rea”, a declarat Ligia Deca marți, la Palatul Parlamentului, potrivit Agerpres. Întrebată dacă este potrivită propunerea unor profesori ca nota la purtare să conteze la Bacalaureat, Deca a spus: „Depinde despre ce vorbim. Dacă este o limitare a dreptului la educaţie, iarăşi avem o problemă constituţională. Trebuie să analizăm împreună cu juriştii”.
O profesoară de japoneză din București a fost înjunghiată în gât săptămâna trecută, în timpul orei, de un elev de clasa a X-a, nemulțumit din cauza unui test neanunțat. Elevul, care își anunțase pe un grup de Whatsapp intenția de a o ataca pe profesoară a fost arestat și plasat într-un centru pentru minori.
Camerele de supraveghere, „o măsură care previne”
Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, afirmă că supravegherea claselor prin intermediul camerelor video ar fi în interesul public pentru prevenirea faptelor de violenţă care ar putea fi comise de către elevi.
Întrebată la Parlament dacă ar fi de acord cu existenţa camerelor video în clase, respectiv ca acestea să poată fi pornite în timpul orelor, ministrul Educaţiei a arătat că există deja o astfel de supraveghere, înregistrările fiind deja utilizate în anumite cazuri.
„Avem camere de luat vederi şi am văzut că în anumite cazuri au fost şi utilizate înregistrările. Sigur că avem un regim acolo, trebuie să avem grijă la dreptul la imagine, de dreptul profesorului de a fi supravegheat în timpul orei. Dar eu cred că pentru interesul public, cum ar fi combaterea violenţei, ar putea fi o măsură care previne – faptul că ştiu că se poate vedea fapta antisocială şi, sigur, numai anumite persoane autorizate ar trebui să aibă acces la înregistrări. Dar şi în opinia mea ar putea reprezenta o soluţie”, a declarat Ligia Deca.
Întrebată în context dacă ar fi de acord cu existenţa unor centre de reeducare, ministrul a arătat că ceea ce a existat înainte de 1989 nu mai poate fi posibil.
„Avem deja centre educaţionale speciale, dar direcţionarea copiilor către aceste centre nu o poate face decât instanţa. Avem o procedură foarte clară din punct de vedere juridic. Nu cred că trebuie segregare de tip centre de reeducare, aşa cum existau în perioada de dinainte de 1989. În deceniile care au trecut am văzut că există soluţii mult mai eficiente pentru reabilitarea elevilor”, a spus Deca.