Ministrul Justiţiei Stelian Ion (USR) a găsit problema şi rezolvarea în cazul asasinatului de la Arad: De vină este cumpărarea cartelelor SIM fără buletin
Pentru că ancheta asupra asasinatului de la Arad bate pasul pe loc, Stelian Ion caută rezolvare. În viziunea ministrului USR-ist al Justiţiei se pare că de vină ar fi achiziţionarea cartelelor SIM fără buletin. Acesta spune că anchetele se desfăşoară cu dificultate pentru că cei care apelează au cartele cumpărate fără buletin.
Stelian Ion dorește o cale legală de a impune achiziţionarea cartelelor SIM prepay doar cu buletinul. Asta în timp ce Curtea Constituţională a decis că o eventuală măsură de genul ar fi ilegală.
Problema ministrului Stelian Ion este achiziţia cartelelor fără buletin
Într-o intervenţie la un post de televiziune, ministrul Justiţiei, Stelian Ion a vorbit despre posibilitatea interzicerii achiziţiei cartelelor prepay fără buletin:
„O să propun această chestiune pentru că din păcate sunt tot mai multe situații în care oameni certați cu legea se folosesc de acest mijloc. Este un subiect pe care-l am pe agendă printre priorități. Ar trebui să vedem care este soluția legală, constituțională, astfel încât să se poată.”, a spus acesta.
Acheta se desfăşoară cu discreţie
În legătură cu ancheta asasinatului de la Arad, Stelian Ion a menţionat faptul că e importantă discreţia în ancheta care se află în plină desfăşurare. Din această perspectivă, URS-istul priveşte cu rezervă discuţiile din spaţiul public. Desigur, ca și în cazul Caracal, cel cu Gheorghe Moroșan, presa este învinuita. Asta deşi anchetatorii au ajuns la fix zero concluzii în ambele cazuri:
„Dacă ar fi fost chestiuni clare în sensul acesta ați fi aflat. Pe de altă parte este un caz delicat, complex, și urmărirea penală trebuie realizată cu discreție. Este foarte important să nu fie afectate pistele pe care lucrează anchetatorii, așa încât eu aș privi cu rezervă discuțiile din spațiul public și toate teoriile care se vehiculează. Este foarte important ca cei mai buni anchetatori să afle adevărul cât mai repede în această cauză care este îngrijorătoare.”, a spus ministrul.
De vină pentru incapacitatea autorităţilor este populaţia
Pentru că ne-am obişnuit în ultimii zeci de ani că vina pentru incapacitatea autorităţilor să fie aruncată asupra populaţiei, Stelian Ion nu face discordantă nici acum. Acesta spune că trebuie interzicerea achiziţiei cartelelor telefonice fără buletin. Asta în condiţiile în care CCR a declarat că o eventuală lege în acest sens este absolut neconstituţionala:
„Întotdeauna după ce se întâmplă anumite tragedii, pentru că până la urmă este o faptă extrem de gravă și o tragedie, se poate analiza, inclusiv sub aspect legislativ dacă este cazul să se propună anumite modificări. Eu însă spun altceva – pornind de la faptul că ieri, a fost printr-un telefon din nou amenințare cu bomba la Curtea de Apel București și s-a dat peste cap toată activitatea acolo, cred că trebuie să luăm foarte în serios reanalizarea soluției referitoare la interzicerea cumpărării cartelelor telefonice fără buletin.
Este o chestiune pe care ar trebui să o gândim foarte atent și o să propun această chestiune pentru că din păcate sunt tot mai multe situații în care oameni certați cu legea se folosesc de acest mijloc. Se ajunge iată la tragedii și vă reamintesc și de cazul Caracal, când a fost și atunci o situație și iată că nu s-a rezolvat nici până acum. Deci este un subiect pe care-l am pe agendă printre priorități. Ar trebui să se poată, să vedem care este soluția legală constituțională astfel încât să se poată.”, a spus ministrul Stelian Ion.
Curtea Constituţională a declarat că este ilegal obligativitatea prezentării buletinului la achiziţionarea unei cartele prepay
Curtea Constituțională s-a pronunţat în data de 18 februarie 2020 asupra excepţiei de neconstituţionalitate privind Ordonanța de Urgență care modifică legislația legată de sistemul pentru apeluri de urgență:
„Curtea a reținut că Guvernul nu a motivat în cuprinsul actului normativ criticat situația extraordinară a cărei reglementare nu putea fi amânată și nici urgența reglementării, limitându-se la a justifica oportunitatea și necesitatea reglementărilor, aspecte care nu se circumscriu criteriilor de constituționalitate prevăzute de art.115 alin.(4) din Constituție, așa cum acestea au fost dezvoltate în jurisprudența constantă a Curții Constituționale.
Mai mult, Curtea a constatat că principala modificare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr.111/2011 adusă prin actul supus controlului de constituționalitate, respectiv cea referitoare la achiziționarea serviciilor de telefonie destinate publicului la puncte mobile pentru care plata se face în avans, a fost amânată de două ori, mai întâi până la 31 decembrie 2019, apoi până la 31 martie 2020, în condițiile în care Ordonanța de urgență a Guvernului nr.62/2019 a fost publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, în data de 3 septembrie 2019, fapt care dovedește inexistența urgenței reglementării”.
OUG prevedea că vânzarea cartelelor SIM preplătite este posibilă doar cu buletinul, respectiv după ce prezinți date precum: nume, prenume, adresă, CNP. De asemenea, datele personale ale utilizatorilor de telefonie vor fi stocate 5 ani de STS, iar amenzile pentru alertarea falsă au crescut de 5 ori, până la 5.000 de lei, și vor putea fi aplicate chiar de lună viitoare.
Ancheta asasinatului de la Arad bate pasul pe loc
În urmă cu mai bine de 10 zile opinia publică a fost oripilată de faptul că la Arad a avut loc un asasinat. Ioan Crișan a murit după ce mașina în care se afla a explodat. Oamenii legii au avansat mai multe teorii legate de explozie. Conform surselor, crima ar putea fi fost cauzată de o miză imobiliară uriașă, mai mulți afaceriști vânând terenul pe care se afla o fermă pescicolă, vrând să facă o stațiune balneară. O altă teorie ar fi cea în care Ioan Crișan ar fi fost implicat în traficul de țigări din vestul României.
Momentan anchetatorii nu au ajuns la nicio concluzie concretă iar ancheta, din ce pare, bate pasul pe loc, la fel ca în cazul monstrului din Caracal sau cea a lui Gheorghe Moroșan.