Ministrul Grindeanu, despre interzicerea transportului bolnavilor contagioși cu trenul: „Nu este o măsură inventată”
Interzicerea transportului cu trenul a bolnavilor contagioși nu este o decizie luată de CFR Călători sau de Ministerul Transporturilor, ci reprezintă implementarea unei reglementări europene, a declarat miercuri, 31 iulie, Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor. Premierul Ciolacu a subliniat că „asta nu înseamnă că cineva va opri trenul pentru a lăsa o persoană bolnavă în câmp”.
În timpul unei vizite de lucru la Drumul Expres Craiova-Pitești, cei doi lideri PSD au fost întrebați de jurnaliști despre un proiect de ordonanță guvernamentală care introduce mai multe modificări în privința călătoriilor cu trenul, inclusiv interzicerea transportului bolnavilor contagioși.
„Nu este o măsură inventată de CFR Călători sau de Minister, ci este implementarea unei reglementări europene. Toate normele de aplicare vor fi publicate în perioada următoare”, a spus ministrul Sorin Grindeanu, exprimându-și sprijinul pentru această măsură.
„Dacă ai o boală foarte contagioasă și intri într-un compartiment, poți infecta pe toți ceilalți. Cred că este corect și, repet, este o reglementare europeană”, a adăugat Grindeanu. Premierul Marcel Ciolacu a reafirmat că „asta nu înseamnă că cineva va opri trenul pentru a lăsa o persoană bolnavă în câmp”.
Pasagerii cu boli contagioase vor putea fi coborâți din tren
Un proiect de ordonanță de Guvern prevede o serie de modificări în ceea ce privește regulile de călătorie cu trenul. De exemplu, proiectul stipulează că transportul bolnavilor contagioși va fi interzis, „având în vedere că aceștia se transportă cu ambulanțele”.
Proiectul mai prevede că „în tren și în stație nu se admit sau pot fi evacuate persoanele care, din cauză de boală, pun în pericol sănătatea celorlalți călători”.
Ministerul Transporturilor a lansat în dezbatere publică un proiect de Ordonanță a Guvernului pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul feroviar. Proiectul propune mai multe schimbări, inclusiv cine poate călători gratuit și reguli legate de transportul bicicletelor.
Interzicerea transportului bolnavilor contagioși cu trenul
Una dintre modificările propuse vizează transportul persoanelor cu boli contagioase. În nota de fundamentare se menționează că „interzicerea transportului bolnavilor contagioși cu trenul se datorează faptului că aceștia se transportă cu ambulanțele”.
În prezent, există posibilitatea de a rezerva întregul compartiment pentru transportul persoanelor cu boli contagioase, dar această prevedere este eliminată în noul proiect de ordonanță.
„Așadar, în tren și în stație nu se admit sau pot fi evacuate persoanele care, din cauză de boală, pun în pericol sănătatea celorlalți călători”.
La articolul 9, alineatul (3), litera b) va fi modificată și va avea următorul conținut:
„b) persoanele care, din cauză de boală, pun în pericol sănătatea celorlalți călători. Persoanele care s-au îmbolnăvit pe parcurs și care necesită intervenții de urgență trebuie să fie transportate până la prima stație, unde li se vor acorda îngrijirile necesare. Acestor persoane li se restituie diferența dintre tarifele plătite și cele aferente parcursului efectuat, în condițiile prevăzute la art. 21;”
Regulamentul actual prevede:
„În tren și în stație nu se admit sau pot fi evacuate persoanele care, din cauză de boală, pun în pericol sănătatea celorlalți călători, exceptând cazul în care călătoresc cu plata rezervării întregului compartiment”. Proiectul nu precizează cine și cum stabilește dacă un pasager reprezintă un „pericol” pentru sănătatea celorlalți.
CFR Călători a precizat că în prezent nu restricționează accesul la transportul feroviar al persoanelor care, din cauza bolii, pun în pericol sănătatea celorlalți călători
Pe 30 iulie, compania de stat CFR Călători a clarificat că nu oprește accesul la transportul cu trenul al persoanelor bolnave care pun în pericol sănătatea celorlalți pasageri.
„CFR Călători nu oprește accesul la transportul cu trenul al persoanelor care, din cauza bolii, pun în pericol sănătatea celorlalți călători. CFR Călători, operatorul național feroviar de călători, nu a avut și nu are calitatea de inițiator de acte normative.
În prezent, CFR Călători aplică prevederile OUG 7/2005 (pentru aprobarea Regulamentului privind transportul pe căile ferate din România).
CFR Călători a mai precizat că „după aprobarea Ordonanței Guvernului pentru modificarea și completarea actelor normative din domeniul feroviar, CFR Călători și ceilalți cinci operatori privați feroviari de pasageri vor aplica noile reglementări după intrarea în vigoare a acestora”.