Ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, la un pas de remaniere? PNL-iștii sunt nemulţumiţi de USR-ist

de: George Cristian
11:45, 25 mai 2021

Scandalul care mocneşte de câteva luni pare să ia amploare în coaliţia de guvernare după ce mai mulţi PNL-iști s-au arătat nemulţumiţi de Cristian Ghinea. Aceştia sunt extrem de nervoşi la adresa ministrului Fondurilor Europene.

Motivul reactilor negative ar veni de la faptul că ministrul și-ar fi asumat obiectivele din PNRR fără să se consulte cu Coaliţia de Guvernare.

Cristian Ghinea ar putea fi la un pas de remaniere

Conform surselor celor de la stiripesurse.ro, ministrul Fondurilor Europene din Guvernul Cîțu a trezit multe reacţii negative în interiorul Coaliţiei de Guvernare formate din PNL-USR-PLUS-UDMR. Motivul pentru care Cristian Ghinea nu ar mai fi dorit la şefia Ministerului ar sta în faptul că acesta şi-a asumat mai multe obiective din PNRR care ţine de Ministerul Finanţelor și Ministerul Muncii fără să îi consulte pe colegii PNL din coaliţie sau să îl consulte pe premierul Florin Cîțu.

O altă nemulţumire de pe masa liberalilor stă în faptul că, conform acestora, de la Cristian Ghinea a plecat scandalul referitor la creșterea vârstei de pensionare dar şi alte măsuri discutate la nivel guvernamental.

Liderul PNL, Ludovic Orban, a precizat că le va solicita colegilor din coaliția de guvernare să rezolve această problemă și să-l cheme pe Cristian Ghinea la raport.

Cazul Ghinea ar urma să fie tranşat într-o şedinţă din cadrul Coaliţiei de Guvernare, iar o decizie ar putea fi luată în acest sens.

Cristian Ghinea, o țintă mai veche a liberalilor

Vă aducem aminte faptul că imediat după remanierea lui Vlad Voiculescu, în coaliţia de Guvernare a mai izbucnit un clonflict. La acea dată, tot în interiorul PNL-ului existau mai multe voci prin care se cerea remanierea USR-istului. La acea dată se vorbea despre faptul că liberalii sunt nemulţumiţi de un proiect de irigaţii care ar urma să nu fie admis în PNRR.

În altă ordine de idei, Cristian Ghinea a mai apărut în atenţia publică după ce PNRR a fost respins de autorităţile de la Bruxelles. Klaus Iohannis a anunţat, la acea dată, într-o conferinţă de presă că situaţia este una normală şi că la acea dată doar Portugalia mai avea depus un astfel de plan la Uniunea Europeană:

Din informațiile mele, până acum doar Portugalia a depus Planul majoritatea statelor UE nu au finalizat pregătirea planurilor naționale, lucrează în continuare la ele împreună cu Comisia, ceea ce facem și noi. E o procedură de complicată pentru că până acum nu a existat o astfel de formă de finanțare susţinea Klaus Iohannis

PNRR a fost aspru criticat de opoziție

În altă ordine de idei, PNRR-ul a creat multe reacții negative. Vorbim despre faptul că, de exemplu, liderul PSD, Marcel Ciolacu a menționat faptul că întreg planul nu este unul fezabil și că există numeroase controverse legate de acesta. De altfel, pentru adoptarea planului ar trebui contribuția Parlamentului României printr-un vot.

„În primul rând PNRR trebuie să fie prezentat în Parlament, nu este necesar un vot. Urmează ca eu, împreună cu partenerii sociali ai PSD și cu experții PSD să avem o întâlnire la Guvern cu prim-ministrul și cu ministrul Fondurilor Europene”, a declarat Marcel Ciolacu, miercuri, în cadrul unei conferințe de presă.