Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, susţine că „sfârşitul de an cu evenimentele care sunt parte din viaţa noastră cotidiană trebuie să aibă o limită”.
„Proiectul de Ordonanţă (Ordonanţa referitoare la reducerea cheltuielilor bugetare pentru 2023, n.r.) spune că evenimentele de sfârşit de an se pot derula în limita mediei plăţilor din cursul anului. Am pus acest lucru, pentru că este de domeniul normalităţii ca un pom de Crăciun, cadouri pentru copiii sărmani, organizarea în condiţii decente a Sărbătorilor de iarnă să poată să fie derulate.
Totuşi, sfârşitul de an cu evenimentele care sunt parte din viaţa noastră cotidiană trebuie să aibă o limită.
Să nu uităm că sunt exemple de autorităţi publice locale, şi le felicit public pe această cale, care externalizează aceste evenimente prin licitaţii şi cei care câştigă licitaţia nu încasează niciun leu de la primărie, ci din modul în care se organizează această activitate îşi recuperează cheltuielile, ceea ce înseamnă foarte mult pentru noi.E nefiresc ca un pom de Crăciun cu iluminat artificial să depăşească 10.000 lei sau diferite figurine cu tot felul de luminiţe pe ele să aibă preţuri exorbitante.
Nu spun că toată lumea procedează la fel, să nu se înţeleagă acest lucru, dar spun că trebuie să avem totuşi o decenţă pentru a nu fi în situaţia aceea în care, aşa cum am discutat mai înainte, deşi ne aflăm într-o situaţie extrem de dificilă pentru ţară, să fie organizate evenimente care nu sunt deloc compatibile cu situaţia dificilă prin care trecem, să nu avem aceste sfidări ale bunului simţ într-o perioadă grea pentru ţara noastră”, a subliniat vineri Marcel Boloş, în briefingul de la finalul şedinţei de Guvern în care a fost adoptată ordonanţa referitoare la reducerea cheltuielilor.
Potrivit ministrului, în cazul unor evenimente de tipul Târg de Crăciun sau concert de Revelion, pentru care au fost semnate din timp anumite contracte cu o sumă consistentă, plăţile se pot efectua la nivelul mediei lunare din cursul anului, pe partea de sursă de finanţare publică, iar diferenţa de valoare se achită din alte tipuri de surse de finanţare, precum sponsorizări sau donaţii.
Legea privind reforma fiscal-bugetară, adoptată prin angajarea răspunderii guvernului, publicată în Monitorul Oficial
Legea 296/2023 „privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung” a fost publicată vineri în Monitorul Oficial. Conform Constituției, legea va intra în vigoare la trei zile de la publicarea în Monitorul Oficial.
Legea a fost adoptată pe 26 septembrie, prin procedur angajării răspunderii Guvernului în Parlament. Ulterior, prin Decizia 523/2023, Curtea Constituțională a respins sesizarea de necontituționalitate care viza actul normativ. Președintele Klaus Iohannis a semnat joi, 26 octombrie, deceretul de promulgare a legii.
Guvernul a adoptat, pe 25 septembrie, proiectul de lege privind „oprirea risipei bugetare”, combaterea evaziunii şi asigurarea echităţii fiscale, după ce au fost dezbătute observaţiile de la ministerele avizatoare. Ulterior, pe 26 septembrie, guvernul și-a angajat răspunderea asupra proiectului de lege în parlament.