Ministrul Energiei României a declarat că România că nu va avea probleme cu gazele naturale

de: Tanase Madalina
21:58, 10 mai 2022

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat astăzi, după discuțiile din comisia de energie din Senat, pe marginea legii offshore, că cel mai important lucru este să scoatem gazele din Marea Neagră, cât mai repede și că dependența de gazul rusesc va scădea, o dată cu exploatările din Marea Neagră și de la Caragele. El a precizat, cu posibilitatea intervenției statului, în caz de criză, că „statul are tot dreptul să se protejeze, în caz de criză energetică și în caz de probleme cu aprovizionarea cu gaze naturale”.

Comisiile pentru buget-finanţe şi pentru energie din Senat au votat un raport comun de admitere asupra legii offshore privind exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră, cu 17 voturi „pentru” şi două „împotrivă”. Proiectul intră miercuri la vot, în plen.

Ministrul a precizat că investitorii nu prezintă nicio problemă

Ministrul Energiei, care a participat la dezbateri, s-a referit după şedinţa comisiei la modificările aduse legii, precizând că s-au făcut unele amendamente. Despre amendamentele USR, el a precizat că nu este de acord ca taxele şi impozitele care se duc la bugetul de stat, legea spune să se ducă în altă parte, chiar dacă este un susţinător al pensiilor private.

Virgil Popescu a precizat că nu a văzut din partea investitorilor vreo problemă.

”Fiecare investitor doreşte să câştige cât mai mult, eu nu cred că putem discuta de o modificare a regimului fiscal, în această lege, este actualizat inclusiv cu rata inflaţiei, dacă citiţi”, a spus el.

Ministrul Energiei, despre posibilitatea intervenției statului, în caz de criză

Despre posibilitatea intervenţiei statului, în caz de criză, ministrul Energiei a afirmat că ”statul are tot dreptul să se protejeze, în caz de criză energetică şi în caz de probleme cu aprovizionarea cu gaze naturale, şi articolul 20 tocmai asta vrea, să protejeze statul român şi cetăţenii şi companiile, într-o situaţie de criză energetică”.

”Uitaţi-vă că suntem într-o situaţie de criză energetică, cu război la graniţă. Eu nu cred că va suferi modificări esenţiale, în sensul că se elimină acest articol”, a mai afirmat Popescu, precizând că statul îşi doreşte să aibă acces la gazul din Marea Neagră, în cazul unei crize”, a declarat ministrul.

Virgil Popescu, despre etapele reducerii dependenței de gazul rusesc

Întrebat când vom ajunge să producem mai mult decât consumăm, Virgil Popescu a arătat că o reducere simţitoare de dependenţa de gazul rusesc se va produce în a doua jumătate a acestui an, când Blaxy Oil and Gaz vor scoate gaze. A doua etapă a reducereii dependenţei de gaze va fi în 2024, a mai spus ministrul Energiei, el precizând că atunci va fi exploatat zăcământul de la Caragele. Despre Neptun Deep, ministrul a dat ca termen sfârşitul lui 2026, începutul lui 2027, când vom produce mult mai mult decât consumăm.

În privinţa facturilor la gaze, ministrul Energiei a arătat că este evident că, cu cât ai mai mult gaz, şi preţurile vor scădea. ”Cel mai important este să scoatem gazele din Marea Neagră cât mai repede” a spus el.