Ministrul Energiei a făcut anunțul! Ce se va întâmpla cu facturile românilor în această iarnă

de: Mirela Gabriela Todosi
08:40, 22 oct. 2024

Ministrul Energiei a făcut anunțul! Sebastian Burduja a declarat că România va trece iarna doar cu gaze din producţia internă. Cetățenii sunt însă îngrijorați de plata facturilor în sezonul rece, în condițile în care autoritățile au discutat despre menținerea sau renunțarea la prețurile plafonate. Iată ce se va întâmpla cu facturile românilor în această iarnă.

Ministrul Energiei a făcut anunțul!

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a precizat recent ce se va întâmpla cu facturile cetățenilor în această iarnă și a anunțat că România va trece iarna aceasta doar cu gaze din producţia proprie.

„Mă aştept să trecem iarna doar cu gaz românesc, depozitele sunt în supraplin, undeva la 103,29%. România are mai multe gaze chiar decât anul trecut înmagazinate. Prin aceste producţii şi respectiv extrageri, reuşim să ne acoperim consumul. Mă aştept să trecem iarna doar cu gaz românesc, cu excepţia acelor cazuri în care, din raţiuni comerciale, anumite companii decid să importe, atunci când gazul de import e mai ieftin decât extragerea gazului din depozite.”, a declarat Ministrul Energiei.

Ministrul Energiei i-a asigurat pe cetățeni că prețurile la facturi în această iarnă se vor menține plafonate.

Ce trebuie să facă românii pentru a plăti mai puțin la facturi

Iarna se apropie, iar românii sunt preocupați să afle cum pot economisi la facturi în sezonul rece. Există câteva trucuri care îi ajută pe cetățeni să plătească mai puțin la facturi pe timp de iarnă. Un prim pas este să fie curățate caloriferele înainte de a da drumul la căldură. De asemenea, trebuie făcută aerisirea caloriferelor apoi să fie verificată centrala. Următorul pas este depistarea locurilor din casă pe unde se pierde căldura. Aproximativ 10-20% din căldura dintr-o cameră se pierde prin podea. O metodă pentru a menține camerele mai calde și pentru a plăti mai puțin la facturi la iarnă este să se pună covoare în sufragerie și dormitor.

Pe lângă aceste trucuri simple care îi ajută pe români să economisească la facturile la energie pe timp de iarnă, cetățenii care stau la bloc sau casă și dețin centrale termice trebuie să mai știe că sunt obligați să efectueze verificările tehnice pentru a preveni eventualele defecțiuni. Această verificare se face înainte de venirea iernii și costă aproximativ 500 de lei. Specialistul va verifica toate componentele centralei, inclusiv pompa, încălzirea și schimbătorul de căldură. Cine nu respectă regula nu doar că încalcă legea şi va primi o amendă uriașă, dar îşi poate pune şi viaţa în pericol.

Legea din România îi obligă pe cei care au centrale termice să efectueze anumite revizii periodice. Pentru a mai reduce din costurile la facturi, cetățenii trebuie să se asigure că nu au pierderi de căldură în locuință, să facă aerisirea caloriferelor, dar și revizia centralei.

Ministrul Energiei i-a asigurat pe români că prețurile facturilor în această iarnă vor rămâne plafonate și se vor lua măsuri pentru consumatorii vulnerabili. Sebastian Burduja a mai precizat că România va trece iarna doar cu gaze din producţia proprie. Rămâne de văzut dacă cetățenii vor scoate sau nu mai mulți bani din buzunare pentru a achita facturile la căldură și energie electrică.