Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, noi detalii despre testarea elevilor în şcoli: Suntem în întârziere

de: BZI.ro
13:25, 14 dec. 2021

Cu toate că în cursul zilei de luni la Inspectoratele Școlare Județiene din România au ajuns câteva milioane de teste pentru elevii din școli, numărul nu este suficient pentru întreaga săptămână. Sorin Cîmpeanu declară că suntem în întârziere şi că Ministerul Educației nu poate fi responsabil pentru acest lucru.

Următoarea tranșă de teste pe bază de salivă ar putea ajunge abia în săptămâna de dinainte de Crăciun, asta în condiţiile în care testele existente în şcoli sunt insuficiente pentru o testare completă.

Sorin Cîmpeanu susţine că sunt probleme cu testarea elevilor în școli dar Ministerul Educației nu este responsabil de acestea

Sorin Cîmpeanu a susţinut o scurtă declaraţie de presă în care a recunoscut faptul că în aceste momente nu sunt suficiente teste de salivă pentru elevii din școlile din România. Totuşi, Ministerul Sănătății nu este responsabil pentru aceste întârzieri mai ales în contextul în care cei de la IGSU au semnat contractele cu furnizorii. Ministrul a precizat că a discutat pe această temă cu Alexandru Rafila și testarea elevilor este justificată:

„Trebuie testați toți preșcolarii și personalul. Există o hotărâre CNSU. Urmare a acestei decizii, Agenția Medicamentului a făcut un program. IGSU a semnat apoi contractele cu furnizorii. Ministerul Educației nu e parte din contract. IGSU ne-a asigurat că se face aprovizionarea ritmică de teste.

Din momentul în care școlile primesc testele, având în vedere și asamblarea lor, pot ajunge la elevi. Am discutat cu ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, să existe o flexibilizare a testelor.

Suntem în întârziere, dar insist pentru testarea de două ori pe săptămână. Cele 70 de milioane de teste ajung pentru testarea elevilor vreme de 11-12 săptămâni.

Da, se justifică continuarea testării în școli. S-a făcut calculul, iar Ministerul Educației a înaintat către IGSU”, a spus Cîmpeanu.

Au ajuns câteva milioane de teste pentru elevi dar nu sunt suficiente

În cursul zilei de luni, Inspectoratele Școlare Județene au primit câteva milioane de teste destinate elevilor din România. Totuși, testele nu sunt suficiente pentru o săptămână. Testele care au fost distribuite ieri către Inspectoratele Școlare nu ajung însă decât pentru prima zi de testare, pentru joi fiind necesare alte 3 milioane și jumătate de teste. Săptămâna trecută au fost folosite 6,5 milioane de teste de salivă. Dintre acestea 150 au avut rezultat pozitiv, însă doar 25% din ele au fost confirmate prin test RT-PCR.

De altfel, Raed Arafat anunța că sunt probleme cu livrarea testelor pentru că distribuitorul nu și-a respectat partea din contract.

Pașii urmați pentru a utiliza un test de salivă

Mai jos vom detalia cei 10 pași pentru a utiliza un test cu salivă.

1. se scoate dispozitivul de testare din ambalajul de aluminiu sigilat și se va folosi cât de curând posibil;
2. se așază dispozitivul de testare pe o suprafață plană și curată;
3. se scoate un tub de extracție și o sticluță de soluție. Se scoate capacul și se adaugă soluția în tubul de extracție;
4. se scuipă saliva în recipientul pentru colectarea salivei;
5. se extrag 4 picături de salivă cu o pipetă și se transferă în tubul de extracție;
6. se îndoaie și se aruncă recipientul de colectare a probei într-o pungă de plastic ca deșeu medical;

7. se închide tubul de extracție cu capacul și se agită ușor, vertical, timp de aproximativ 5 secunde pentru a permite salivei să se amestece bine cu soluția;

8. se transferă 3 picături de probă în spațiul de probă al dispozitivului de testare (caseta);
9. se citește rezultatul după 10—15 minute;
10. se interpretează rezultatul conform instrucțiunilor de utilizare: