Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu a hotărât: Meditațiile cu profesorul de la clasă vor fi interzise prin lege

de: BZI.ro
13:44, 18 mai 2022

Ministerul Educației intenţionează să interzică prin lege meditațiile cu profesorul de la clasă. Până de curând, interdicția figura într-un ordin de ministrul din 2018, care însă nu a fost aplicat. Practic, elevii care vor dori meditații la o anumită materie vor trebui să caute un alt profesor, din afara şcolii.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu a anunţat că interdicția ar putea fi aplicată din anul școlar 2022 – 2023, iar dascălii care nu vor ține cont de ea sunt pasibili de sancțiuni.

Totodată, ministrul Educației subliniază importanta faptului ca profesorii să depună eforturi pentru ca elevii să nu aibă nevoie de pregătire suplimentară și ia în calcul și introducerea unor sancțiuni în cazul abaterilor

Meditațiile cu profesorul de la clasă vor fi interzise prin lege

Ministrul Educației Câmpeanu a anunţat că incepând cu anul şcolar 2022-2023, meditațiile cu profesorul de la clasă vor fi interzise prin lege.

„Meditațiile se practică în orice alt stat european. Nu poți interzice unui părinte care dorește o pregătire suplimentară pentru propriul copil să facă acest lucru. Pregătirea suplimentară este în interesul educației”, a declarat Sorin Cîmpeanu

Totodată, ministrul Educației subliniază importanța faptului ca profesorii să depună eforturi pentru ca elevii să nu aibă nevoie de pregătire suplimentară și ia în calcul și introducerea unor sancțiuni în cazul abaterilor.

„Relevanța notelor are de suferit atunci când un profesor face meditații cu un elev de la clasă, pe care apoi îl notează. Pe de altă parte, pentru a asigura obiectivitatea în activitatea de predare și evaluare la clasă, personalului didactic de predare îi este interzis – dorim să propunem prin lege – să desfășoare meditații cu elevii de la clasă, având obligația să depună eforturi pentru eliminarea necesității pregătirii suplimentare, la modul general. Și asta pentru a atinge profilul de competențe al absolvenților din ciclul în care predă”, a explicat ministrul Cîmpeanu.

De asemenea, Sorin Cîmpeanu a precizat că vor fi pregătite şi sancţiuni pentru dascălii care nu se vor supune acestor noi reglementări.

„Cu siguranță luăm în calcul și sancțiuni pentru nerespectarea legii. Și în acest moment profesorii sunt obligați să realizeze un plan de pregătire, de învățare individualizată. Dar acest lucru nu se respectă, din păcate. Nici alte lucruri nu se respectă din lege și asta ne pune în fața necesității de a prevedea într-un proiect de lege și sancțiuni pe măsura gravității abaterilor de la lege”, a conchis ministrul.

De asemenea, Sorin Câmpeanu a precizat că vor fi pregătite şi sancţiuni pentru dascălii care nu se vor supune acestor noi reglementări

Dascălii vor trebui să își declare veniturile din meditații

În cadrul aceluiași context, reiterăm faptul că profesorii care oferă meditații vor trebui să anunțe fiscul și să depună o declarație pe venit până la data de 25 mai. Un studiu realizat de IRES și de Societatea Academică din România arată că un elev român din trei face meditații la cel puțin o materie obligatorie.

În ceea ce privește dascălii care oferă meditații elevilor şi respectiv bugetul alocat pentru aceasta, preţul unei ședințe poate varia între 50 și 100 de lei. Dacă elevul ia lecții particulare la mai multe materii, atunci efortul financiar trece de 300 de lei pe lună și se poate dubla sau chiar tripla.

Astfel,un procent de 73% dintre elevii chestionați în cadrul studiuluirealizat de IRES consideră că performanțele școlare se îmbunătățesc considerabil dacă participă la aceste ore în particular. Cei mai mulți dintre elevii care fac ore suplimentare o fac la matematică, peste 80%, o treime la limba română și 29% la o limbă străină.

În acest sens, ministrul Sorin Cîmpeanu a hotărât că începând cu anul țcolar 2022-2023, meditațiile cu profesorul de la clasă vor fi interzise prin lege.