Ministrul Educației explică modul în care se vor desfășura orele
Ministrul Educației, Monica Anisie, explică modul în care se vor desfășura orele în noul an școlar. Monica Anisie vorbește despre condițiile în care se va desfășura sistemul de învățământ după ce pandemia de coronavirus a paralizat întreaga societate și cele două scenarii prin care elevii ar putea participa la cursuri.
„Începem anul școlar pe 1 septembrie pentru profesori, iar cursurile de la 14 septembrie. Aceste cursuri vor începe în funcție de situația epidemiologică. La nivelul Ministerului au fost elaborate norme de protecție aflate acum în dezbatere publică și pe care trebuie să le adoptăm. Săptămâna aceasta trebuie să le avem deja aprobate.”, a spus Monica Anisie.
Ministrul Educației explică modul în care se vor desfășura orele: Trei scenarii pentru noul an școlar
Ministrul Educației vorbește despre aceleași trei scenarii care au fost avansate în urmă ceva timp..
”În scenariul verde, toți elevii pot participa la cursuri în condiții de protecție sanitară, un scenariul galben, în care elevii pot participa fizic la cursuri, mai puțin cei din cei din clasele V, VII, IX, XI, care pot participa alternativ, fizic și online“, precizează Monica Anisie.
Ministrul explică modul în care se va proceda în scenariul galben.
„Se va învăța prin rotație: jumătate de clasă fizic, jumătate online. Decizia e la nivel de unitate de învățământ. Consiliul de Administrație propune un scenariu, Inspectoratul școlar și DSP vor aviza și Comitetul județean sau cel al municipiului București pentru situații de urgență va da acceptul. Am dat astfel autonomie locală“, menționează Monica Anisie.
Ultimul scenariu avut în vedere este cel roșu, în care cursurile vor fi ținute așa cum s-a procedat la finele anului școlar încheiat în vară.
Scenariul roșu se referă la faptul că toți elevii vor învăța online, ca la sfârșitul anului școlar anterior”, a apreciat Monica Anisie.
Ce se va întâmpla la Iași
Primarul Mihai Chirica a declarat ieri că au fost creionate câteva scenarii și măsuri la început de an școlar. Edilul a luat în calcul să pună la dispoziție spații ale administrației locale pentru susținerea orelor de curs.
„Scenariul verde este cel mai favorabil. În Iași avem mai multe situații. Sunt școli care își permit să împartă clasa în două. Sunt școli care prin împărțirea în două tot nu reușesc să acopere pentru toate clasele. Vom găsi săli suplimentare chiar la Primăria Municipiului Iași, la Ateneu, la serviciile administrative. În cazul unui scenariu galben, o jumătate de clasă va fi on-line, jumătate la curs. În funcție de scenariu. Am cerut la UMF și la UTI spații pentru elevi, dar ne-au refuzat. Este de înțeles, au și ei studenți care trebuie împărțiți în mai multe grupe. Vom avea discuții cu asociațiile de părinți, dar și cu asociațiile de elevi”, a declarat primarul Mihai Chirica.
Tablete pentru elevii proveniți din familii defavorizate
Pentru deschiderea anului școlar, Primăria Iași a alocat 12,6 milioane lei pentru achiziția de dispozitive electronice (cameră video, microfon, lavalieră), 3.000 de tablete conectate la Internet și măști de protecție de diferite dimensiuni. Măștile de mici dimensiuni sunt destinate elevilor din clasele primare. Totodată, au fost pregătite și 14.000 de burse în valoare de 8,5 milioane lei pentru elevii cu rezultate bune la învățătură. Pentru olimpicii la diferite materii, se vor acorda 117 burse pentru locul întâi, 82 pentru locul al doilea și 72 pentru locul al treilea. Aproape 800 de burse vor primi elevii care au terminat anul școlar cu media generală 10.00. Peste 11.000 de burse vor fi acordate elevilor care au terminat cu media generală între 9 și 10. Vor primi burse și elevii mai puțin pregătiți, dar care au media peste nota 7. Condiția principală este să aibă media 10 la purtare. Bursele se vor acorda sub formă de tichete valorice, prin intermediul unităților de învățământ. Nu pot fi folosite pentru cumpărarea produselor din tutun și alcool, și nici nu pot fi preschimbate în numerar.