Ministrul Educației, despre redeschiderea școlilor: „Este o decizie care trebuie analizată din toate perspectivele”
Duminică, 31 ianuarie, la Digi24, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a fost întrebat despre redeschiderea școlilor ți a declarat că „decizia va fi asumată în data de 2 februarie, sub rezerva evoluției epidemiologice”.
„Tot ce pot să vă spun e că decizia nu ține de o persoană, este o decizie care trebuie analizată din toate perspectivele. Acest subiect îl voi introduce pe agenda discuțiilor din data de 2 februarie, alături de evoluția epidemiologică”, a declarat Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, duminică seară, la Digi 24.
Ministrul Educației, despre redeschiderea școlilor: „Rămânem pe cele trei scenarii anunțate”
Sorin Cîmpeanu a vorbit despre cele trei scenarii anunțate pentru redeschiderea școlilor: rată de infectare sub 1 la mie – toate școlile deschise, rată între 1 și 3 la mie – grădinițe, învățământ primar și clase terminale deschise, rată de infectare între 3 și 6 la mie – grădiniță și învățământ primar deschise.
Mai mult, ministrul a precizat că, din cele 27 de state europene, cu excepția Germaniei și Portugaliei, „cel puțin grădinițele și învățământul primar funcționează cu prezență fizică sau vor funcționa din primele zile ale lunii februarie cu prezență fizică”.
„Din punctul meu de vedere, al celui care nu are un glob de cristal și nici competențe în epidemiologie, rămânem pe cele trei scenarii anunțate: rată de infectare sub 1 la mie – toate școlile deschise, rată între 1 și 3 la mie – grădinițe, învățământ primar și clase terminale deschise, rată de infectare între 3 și 6 la mie – grădiniță și învățământ primar deschise. La ora la care vorbim în toate cele 27 de state europene, cu excepția Germaniei și Portugaliei, cel puțin grădinițele și învățământul primar funcționează cu prezență fizică sau vor funcționa din primele zile ale lunii februarie cu prezență fizică”, a adăugat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, la Digi 24.
Sorin Cîmpeanu: S-au imunizat deja 20.000 de angajaţi din sistemul de învățământ
Ministrul a menționat că 113.000 de lucrători din sistemul de învăţământ sunt programaţi în platforma de vaccinare pentru a fi imunizaţi, domeniul educaţiei fiind detaşat pe prima poziţie privind numărul de programări dintre domeniile considerate esenţiale, care au fost cuprinse în a doua etapă de vaccinare.
Conform spuselor ministrului, s-au imunizat deja 20.000 de angajaţi din sistem.
„În platformă, dintre cele 9 categorii de lucrători esenţiali, personalul din învăţământ este detaşat pe prima poziţie, cel mai numeros”, a declarat ministrul Educaţiei duminică seară, la Digi 24.
Ministrul a declarat că majoritatea inspectoratelor şcolare judeţene au cerut şcolilor să facă programările profesorilor şi personalului didactic auxiliar în platforma de vaccinare, cu excepția a două dintre acestea: inspectoratele şcolare de la Caraş-Severin şi Galaţi. Acestea au motivat că informaticienii acestor instituţii au fost în izolare fiind găsiţi pozitiv la COVID-19.
Ministrul Educației: Numărul dozelor de vaccin, factor limitativ în România și în lume
La nivel național există, în total, 126.000 de angajaţi din sistemul de învăţământ care intră în contact nemijlocit cu copiii.
„Numărul dozelor de vaccin disponibile este singurul factor limitativ pentru vaccin în România, în Europa şi în lume”, a mai afirmat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu
Sorin Cîmpeanu transmite că „rămâne în picioare intenţia, angajamentul privind vaccinarea personalului de învăţământ” în momentul în care vor exista doze de vaccin.