Ministrul Culturii a anunțat patru propuneri de variante prin care oamenii ar putea participa la evenimentele culturale în acest an

de: Bianca Rebegea
18:49, 05 apr. 2021

Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii, a transmis că au fost formulate patru propuneri de variante prin care oamenii ar putea participa la evenimentele culturale în acest an.

El a precizat că cei care vor dori să intre la concerte, vor fi nevoiți să aibă asupra lor fie un test COVID-19, fie un certificat de vaccinare, fie să efectueze un test rapid efectuat la intrare.

„Deja lucrăm la elaborarea unor norme care să evite pe viitor oprirea totală a evenimentelor culturale, personal știți că m-am exprimat în sensul în care am susținut în permanență continuitatea actului cultural. (…) Este bine ca în această perioadă să venim și cu soluții, nu doar cu restricții.

Vom pune la dispoziție patru variante: fie prezentarea unei adeverințe de vaccinare; fie prezentarea unui test negativ, efectuat cu maxim 48 de ore înainte; fie prezentarea unui document medical care să ateste faptul că ați trecut deja prin boală și v-ați imunizat.

Dacă nu îndeplinești niciuna din condiții, atunci să ai posibilitatea să te testezi la fața locului și printr-o aplicație pe mobil să primești rezultatul testului în maxim 15 minute, iar aplicația să includă și opțiunea de a cumpăra atunci, pe loc, biletul. Aici vorbim și de experiența altor state”, a declarat Bogdan Gheorghiu, la Antena 3.

Ministrul Culturii: „Variantele sunt doar componente dintr-un set de norme, sunt doar propuneri”

Întrebat când ar putea intra în vigoare aceste măsuri și mai ales când ar putea fi reluate evenimentele culturale, ministrul Bogdan Gheorghiu a precizat că, deocamdată, acestea sunt doar propuneri, iar în prezent autoritățile încearcă să gândească și să adopte cele mai bune și eficiente norme.

„Variantele sunt doar componente dintr-un set de norme, sunt doar propuneri. Venim cu două seturi de norme, unul pentru interior, altul pentru exterior. (…) În primul ca organizatorul să poată avea un plan A, pentru o situație epidemiologică bună și un plan B, pentru o situație epidemiologică mai puțin fericită.

Noi dorim să se evite închiderea totală. (…) Aceste seturi de propuneri, norme pe care le vom înainta sub formă de propuneri, le vom avea gata undeva la jumătatea lunii aprilie (…) De la 1 iunie se dorește o resetare a tuturor sectoarelor”, a mai declarat ministrul Culturii.