Ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner, vizită de grad zero în România

de: Bujor Elena Nicoleta
14:55, 24 apr. 2023

Ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner, unul dintre artizanii blocării României la „ușa” spațiului Schegnen, vine în țara noastră.

Vizita ministrului austriac va avea loc miercuri.

Ministrul austriac de Interne vine în România

Întâlnirea vine după demersuri la nivelul miniștrilor de Interne din Schengen pentru deblocarea aderării României.

Au fost presiuni din partea ministrului de Interne din Spania asupra omologului austriac pentru ca țara noastră și Bulgaria să poată intra în spațiul de liberă circulație.

De asemenea, întâlnirea este importantă în contextul în care la sfârșitul primăverii are loc un nou Consiliu JAI – Justiție și Afaceri Interne – și există probabilitatea ca pe agenda acestei reuniuni să fie, din nou, problema aderării României la Schengen.

Nu este clar la acest moment care va fi agenda discuțiilor, dar ministrul român al afacerilor interne, Lucian Bode, anunța, la începutul lunii martie, că i-ar fi lansat invitație omologului său austriac, Gerhard Karner, să vină în vizită la București, în speranța că-i va putea schimba acestuia poziția legat de intrare României în Schengen.

Karner ar fi răspuns că poate să vină în următoarele două luni, însă liderii coaliției de guvernare sunt de acord ca vizita să aibă loc doar dacă Austria anunță în prealabil că sprijină România, anul acesta, pentru intrarea în Schengen. Guvernul austriac nu a făcut până la acest moment un astfel de anunț.

Surse guvernamentale declarat la începutul lunii martie pentru G4Media.ro că se fac demersuri pe lângă Suedia și Spania pentru susținerea României și pentru reluarea votului pentru extinderea Schengen cât mai curând. Suedia ar fi în continuare reticentă, ținând cont de votul Austriei, în timp ce Spania ne tratează cu o deschidere totală. Spania urmează să preia președinția Uniunii Europene la data de 1 iunie.

O piedică o constituie în continuare votul Olandei, care nu și-a schimbat poziția în privința Bulgariei și nici nu intenționează să o schimbe. De altfel, spun aceleași surse, sunt mai mari șansele ca România să se rupă de Bulgaria la vot în procesul de aderare la Schengen, decât să renunțe Olanda la poziția sa anti-Bulgaria.