Ministrul Agriculturii, Petre Daea, declarații despre starea de calamitate – LIVE VIDEO
Ministrul Agriculturii, Petre Daea a făcut primele declarații despre starea de calamitate creată de seceta din România.
În primul rând, dau un răspuns pe care mi-l dictează actul normativ, legislaţia în vigoare. Noi avem suportul juridic al activității în acest domeniu. Pe baza Hotărârii de Guvern, Ministerul Agriculturii, conform misiunii, intră în dispozitivul factorul de risc secetă. Acest lucru s-a făcut imediat, executând în etape acele prevederi ale legii care spun: În condiţii în care există secetă pedogocică, prefectul judeţului răspunde la solicitării fermierilor, constituind comisii. Apoi, cel ce vă vorbeşte a văzut la nivelul țării, trecând prin zonele în care informaţiile erau clare că este secetă, să vedem care este situaţia concretă la fața locului. Într-un echipaj de lucru cu Ministrul AAgriculturii, cu specialiştii, autoritățile locale și cu fermierii. În atare condiţii am putut constata, în cele 10 judeţe pe care le-am văzut de vineri până duminică spre luni, pentru că m-am întâlnit și noaptea cu fermierii care așteptau să vadă care sunt măsurile tehnice necesare. Am văzut la fața locului trei secvențe, o secvență care este normală, d.p.d.v. al vegetației în perimetrele irigabile. În aceste 10 județe, pentru a concretiza vă spun: Galaţi, vrancea, Vaslui, Iași, Botoșani, Neamț, Bacău, Buzău, Călărași, am văzut că în perimetrele irigabile, starea culturii este normală, șanse de profit. A doua secvență, în afara perimetrelor irigabile, culturi cu un stadiu de vegetație afectat, dar nu în gradul de compromitere totală, aceste sunt diferite de la zonă la zonă, din judeţ în judeţ datorită cantităților de ploaie care au fost neuniforme ca suprafață şi cantitate. A treia secventă pe care am văzut-o, este cea mai dureroasă, adică compromiterea totală a unor culturi, în mod deosebit a culturilor de primăvară – porumbul și floarea soarelui. Fermierii mi-au solicitat intervenția de urgență şi răspunsul juridic corespunzător. Am luat legatura cu specialiștii din minister, cu domnul ministru Bode pentru că modificarea actului normativ presupunea modificarea unui act comun semnat de cei doi miniștri, ministrul de Interne și cel al Agriculturii.
De ieri, fermierii au la îndemână acest instrument juridic și au trecut la executarea lucrărilor specifice. Fermierii ne-au cerut să e dăm imediat banii pentru motorină pe care îi merită. Astăzi s-a împlinit juridic această cerință, urmând ca în câteva zile să ajungă banii la fermieri. O altă cerință pe care au avut-o fermierii în momentul întâlnirii a fost aceea cum facem să putem intra într-o cadență normală privind asigurarea banilor necesari înființării culturilor de anul viitor. Problema importantă este să legăm culturile pentru a nu ne trezi că anul viitor nu avem culturi. ,Mâine vin cu un pachet de sprijin pentru fermieri. Iată, deci, răspunsul privind etapele pe care le putem parcurge pentru a da curs întrebărilor fermierilor.
Starea de calimitate există, cum să fie impusă. Noi iventariem situația de fapt din fiecare județ. Astăzi avem culturi compromise vecine cu alte culturi necompromise. Noi nu declarăm stare de calamitate pentr județe. Noi venim cu măsuri de sprijin pentru culturile afectate. Am de toate la mine, și răspunsuri, și explicații și dorința de a răspunde.
Probleme mai grele, în aceste județe, dacă facem această comparație, pe primul loc este Vrancea. Vă dau printr-un comunicat de presă un eveniment care a fost astăzi pentru zona care a devenit polul secetei. Acolo este canalul Siret Bărăgan care a înghețat ca și lucrare din 2020 când trebuia să intre în executarea lor. Vrancea este pe primul loc ca grad de afectare, Galați, Buzău.