Prima pagină » International » Miniştrii Sănătăţii din G7, reuniune de urgenţă pe tema noii tulpini Omicron. Ce restricţii a aplicat Japonia
Miniştrii Sănătăţii din G7, reuniune de urgenţă pe tema noii tulpini Omicron. Ce restricţii a aplicat Japonia

Miniştrii Sănătăţii din G7, reuniune de urgenţă pe tema noii tulpini Omicron. Ce restricţii a aplicat Japonia

29 nov. 2021, 11:47,
Elena Nicoleta BUJOR în International

Întâlnire de grad zero! Miniștrii Sănătății din grupul principalelor șapte economii ale lumii G7  se întâlnesc astăzi, 29 noiembrie 2021, în cadrul pentru a discuta despre Omicron, noua variantă a coronavirusului. Mutația Covid-19 a început să îngrijoreze lumea după ce aceasta se răspândește extrem de rapid. De asemenea, tulpina a forțat mai multe state să își închidă frontiere. Japonia, unul dintre statele G7, a implementat deja restricțiile dure și a interzis intrarea în țară a tuturor străinilor, începând de marți, 30 noiembrie 2021. Prin această măsură se încearcă evitarea riscului răspândirii noii tulpini pe teritoriul său. Anunțul a fost făcut de premierul japonez, potrivit The Guardian.

Miniştrii Sănătăţii din Marea Britanie, Statele Unite ale Americii, Canada, Franţa, Germania, Italia şi Japonia au programat luni întâlnirea de urgență pentru a discuta despre evoluţia situaţiei legate de tulpina Omicron. Întâlnirea a fost convocată de Marea Britanie, deținătoarea președinției G7 în momentul de față, care se numără printre statele pe teritoriul căreia au fost depistate deja câteva cazuri pozitive de infectare cu noua tulpină a SARS – COV – 2.

Japonia, membră G7, a închis frontiera pentru străini, din cauza tulpinii Omicron

Luni, 29 noiembrie 2021, prim-ministrul Japoniei, Fumio Kishida, a transmis faptul că interzice intrarea în țară a tuturor strănilor, începând de mâine, pentru a evita riscul răspândirii infectării cu noua tulpină pe teritoriul japonez.

„Luăm măsuri cu un puternic sentiment de criză”, a declarat Fumio Kishida, premierul Japoniei.

Decizia luată de Japonia, care a raportat în mod frecvent un număr scăzut de cazuri de infectare cu virusul COVID-19, vine la o zi după ce a înăsprit restricțiile de călătorie pentru Africa de Sud și alte opt state și la doar câteva săptămâni după ce a relaxat restricțiile pentru unii călători din străinătate.

Cu mai mult de 76 la sută din populație cu schema completă de vaccinare anti-Covid-19, Japonia va continua planurile în ceea ce priveste administrarea dozei booster de lună viitoare, începând cu persoanele în vârstă și lucrătorii din domeniul sănătății, a mai anunțat premierul.

Ce spune OMS despre închiderea frontierelor: „Atacă solidaritatea globală”

Omicron, noua tulpină a virusului Covid-19, a fost descoperită inițial în Africa de Sud. Pentru a fi pregătiți și a opri transmiterea, țările au acționat extrem de rapid pentru a reimpune restricțiile de călătorie. Mișcarea Japoniei a urmat Israelului, care a interzis total intrarea tuturor cetățenilor străini. Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Brazilia și Canada au fost printre multe alte țări care au introdus restricții de călătorie.

Reamintim faptul că Omicron a fost detectat până acum în mai multe țări din Europa, Africa și Asia. De asemenea, a fost confirmată și în America de Nord, cu cazuri detectate în Canada.

În altă ordine de idei, închiderile granițelor a fost aspru criticată de președintele Africii de Sud, Cyril Ramaphosa, care a cerut națiunilor să ridice interdicțiile de călătorie „înainte de a se aduce și mai multe daune economiilor noastre”.

Mai mult decât atât, șeful Organizației Mondiale a Sănătății din Africa a îndemnat statele să urmeze știința mai degrabă decât să impună interdicții de zbor în încercarea de a limita răspândirea noii tulpini de COVID-19.

„Cu varianta Omicron detectată acum în mai multe regiuni ale lumii, punerea în aplicare a interdicțiilor de călătorie care vizează Africa atacă solidaritatea globală”, susține directorul regional al OMS, Matshidiso Moeti.

Noua variantă provoacă îngrijorare în lumea întreagă întrucât prezintă mutaţii multiple, dar încă nu este elucidat impactul acestora – contagiozitate, simptomatologie, severitatea bolii, rezistenţa la vaccin, etc – comparativ cu variantele deja descoperite, în special Delta, dominantă în prezent şi cunoscută ca fiind foarte contagioasă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`