Miniștrii guvernului Serbiei au stabilit să reintroducă serviciul militar obligatoriu

de: Pruna Gabriela
21:00, 20 sept. 2024

Miniștrii guvernului Serbiei au convenit vineri să reintroducă serviciul militar obligatoriu care a fost abolit în urmă cu 14 ani, a declarat președintele Aleksandar Vucic, lăudând decizia ca fiind un pas important pentru îmbunătățirea pregătirii de apărare a țării, scrie Reuters.

Guvernul a afirmat într-un comunicat că va forma un grup de lucru pentru a lansa procesul.

Bărbații sârbi vor avea un serviciu militar obligatoriu

Conform planului, bărbații sârbi vor avea un serviciu militar obligatoriu constând în 60 de zile de pregătire și 15 zile de exerciții, a declarat guvernul. Serviciul va fi voluntar pentru fete.

Unii experți militari au criticat planul, spunând că va fi costisitor și că o perioadă atât de scurtă de serviciu va contribui puțin la capacitățile de apărare ale țării.

Forțele armate ale Serbiei, care a apărut ca stat independent după prăbușirea sângeroasă a fostei Iugoslavii în anii 1990, au fost complet profesionalizate în 2011, dar rămân prost plătite și echipate.

Serbia, care este candidată la aderarea la Uniunea Europeană, a păstrat unitățile de voluntariat și de rezervă.

„Nu este intenția noastră să atacăm pe nimeni, dar vrem să îi respingem pe cei care ne amenință”, a declarat Vucic după semnarea unui acord pentru reintroducerea conscripției săptămâna trecută.

Demersul Serbiei coincide cu o decizie similară a Croației, țară vecină membră NATO

Demersul Serbiei coincide cu o decizie similară a Croației, țară vecină membră NATO, al cărei ministru al Apărării a anunțat la începutul acestei luni că recrutarea obligatorie, care a fost suspendată în 2008, va fi reintrodusă de la 1 ianuarie 2025.

Serbia, care își menține neutralitatea militară, a aderat la programul Parteneriatului pentru Pace al NATO în 2006, iar în 2015 a semnat Planul individual de acțiune pentru parteneriat – cel mai înalt nivel de cooperare pentru țările care nu aspiră să adere la alianță.

Luna trecută, Serbia a semnat un acord istoric cu compania franceză Dassault Aviation pentru achiziționarea a 12 noi avioane de luptă Rafale, o decizie care semnalează îndepărtarea de Rusia, aliatul său tradițional și furnizor de arme.

Croația a achiziționat, de asemenea, 12 avioane de luptă Rafale, dintre care șase au ajuns deja în țara membră a UE.

Cele două țări vecine, care întrețin relații mai degrabă reci de la prăbușirea în anii 1990 a fostei federații iugoslave din care făceau parte, se află în plin proces de achiziționare de elicoptere și arme moderne, pe care unii experți îl consideră o cursă a înarmării.