Ministerul Sănătății alocă fonduri pentru nou-născuți! Este vorba de peste 74 de milioane de lei
Ieri, 17 iunie 2021, Ioana Mihăilă a anunțat că Ministerul Sănătății va aloca fonduri de peste 74 de milioane de lei pentru achiziţia de incubatoare pentru nou-născuţi în 2021.
În acest sens, ministrul Ioana Mihăilă a semnat ordinul prin care se aprobă lista spitalelor publice din reţeaua sanitară a Ministerului Sănătăţii, precum şi a spitalelor din reţeaua sanitară a autorităţilor administraţiei publice locale cărora Ministerul Sănătăţii le alocă fonduri pentru dotarea cu incubatoare pentru nou-născuţi, în anul 2021.
”Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a semnat ieri, 17 iunie a.c., ordinul prin care se aprobă lista spitalelor publice din reţeaua sanitară a Ministerului Sănătăţii, precum şi a spitalelor din reţeaua sanitară a autorităţilor administraţiei publice locale cărora Ministerul Sănătăţii le alocă fonduri pentru dotarea cu incubatoare pentru nou-născuţi, în anul 2021.”, a anunțat Ministerul Sănătății.
Ministerul Sănătății alocă peste 74 de milioane de lei pentru nou-născuți
Ministerul Sănătății alocă fonduri pentru dotarea cu incubatoare pentru nou-născuţi în valoare totală de 21.203.000 de lei, iar pentru spitale din reţeaua sanitară a autorităţilor administraţiei publice locale, fonduri în valoare totală de 52.811.000 de lei.
Astfel, pentru spitale din reţeaua sanitară a Ministerului Sănătăţii sunt alocate fonduri pentru dotarea cu incubatoare pentru nou-născuţi în valoare totală de 21.203.000 de lei, iar pentru spitale din reţeaua sanitară a autorităţilor administraţiei publice locale, fonduri în valoare totală de 52.811.000 de lei”, a transmis, vineri, Ministerul Sănătăţii.
Potrivit Ministerului, aceste fonduri vor fi utilizate în 2021 de către spitalele beneficiare numai pentru achiziţionarea de incubatoare pentru nou-născuţi prin încheierea de contracte subsecvente în baza unor acorduri cadru din 2020, respectiv 2021.
Ioana Mihăilă susţine că România se va confrunta cu un al patrulea val de COVID-19
Într-o declaraţie oficială de luni, 14 iunie, Ioana Mihăilă a precizat că România ar putea fi lovită de un nou val de infectări cu COVID-19. Ministrul oferă exemplu situaţia din 2020 când, în toamnă, în țară s-a observat o creștere mare a numărului de persoane care s-au îmbolnăvit cu COVID-19.
„Cred că dacă este să ne uităm şi cum a evoluat pandemia anul trecut, cu o creştere a cazurilor în toamnă şi, mă rog, o evoluţie ciclică în acest an şi jumătate care s-a scurs de la debutul pandemiei, ne aşteptăm ca acest ciclu să revină. Ce ne dorim este că intensitatea acestui al patrulea val să nu fie una foarte mare. Şi atunci, aici e importantă în primul rând vaccinarea şi ne dorim ca răspunsul sistemului sanitar să fie unul rapid şi eficient şi aici e important pregătirea spitalelor”, a afirmat Ioana Mihăilă la Aleph News.
Ce spune Ioana Mihăilă despre tulpina indiană de COVID-19
De asemenea, Ioana Mihăilă a precizat faptul că medicii fac eforturi mari pentru secventierea tulpinii indiene şi că, prin Programul Național de Secvențiere s-a început detectarea altor variante de COVID-19. Astfel, ministrul menţionează că rețeaua de detecţie nu este incă dezvoltată în totalitate:
„La noi progresul a fost remarcabil, în sensul că, din martie, de când am început secvenţierea şi am inclus-o în Programul Naţional de Secvenţiere, începem să detectăm aceste variante. În acest moment, secvenţierea o facem în două centre care au expertiză, pentru că am vrut, din nou, să nu facem rabat de la calitate – sunt două centre în Bucureşti care fac secvenţirea – dar partea de colectare a datelor vine de la nivelul mai multor regiuni. Reţeaua nu este încă complet dezvoltată. (…) Avem şi noi tulpina indiană. Am făcut secvenţiere mai ales pentru pacienţii care au fost diagnosticaţi în Bucureşti şi în Ilfov şi acolo am descoperit mai multe cazuri”.