Ministerul Fondurilor Europene a făcut anunţul: Opt miliarde de euro pentru învăţământul românesc
Vești bune pentru învățământul românesc. Țara noastră poate accesa o sumă importantă de bani pentru modernizare. În viitoarea perioadă de programare, 2021-2027, România va avea disponibile 8 miliarde euro pentru pentru educaţie, cercetare şi competitivitate. Informația a fost făcută publică de secretarul de stat Carmen Moraru, prezentă la Bruxelles pentru o serie de reuniuni de lucru la Comisia Europeană (DG ENV) şi în Parlamentul European.
”De altfel, ministrul Marcel Boloş a propus şi două tipuri de abordări pentru a folosi eficient aceşti bani: crearea unei infrastructuri de cercetare în cadrul căruia să construim proiecte de mare anvergură, concomitent cu asigurarea, la nivel individual, de proiecte solide create de antreprenori”, a declarat Carmen Moraru.
Aceasta a vizitat în Belgia, împreună cu jurnaliştii români, proiecte finanţate din fonduri europene.
Unul din proiectele avut în vedere de autorităţile din România este de a pune bazele, cu sprijinul fondurilor europene, a unor proiecte strategice de cercetare.
”Unul dintre ele va fi construit într-un mod similar cu cel pe care l-am vizitat împreună aici, Academia Orsi. Vrem ca inovarea, cercetarea, înalta tehnologie şi antreprenoriatul să fie puse la un loc pentru a genera valoare adăugată în medicină, educaţie, etc. Printre noi se găsesc mulţi români bine pregătiţi, specialişti în domeniile medicinei, cercetării şi tehnologiei, trebuie doar să ne asigurăm că le creăm cadrul favorabil pentru a produce rezultate, practic pentru a inova”, a afirmat Carmen Moraru.
Ea a precizat că ministrul Boloş a şi avut o primă astfel de întâlnire cu reprezentanţii comunităţii ştiinţifice din România pentru a identifica atât nevoi concrete de finanţare pe zona de cercetare, cât şi resursa umană potrivită pentru astfel de proiecte viitoare.
Unul din proiectele vizitate a fost Academia Orsi din Ghent.
Cu motto-ul „Chirurgie pentru mâine”, Academia Orsi şi-a propus să atingă excelenţa în chirurgie şi să dezvolte tehnologii care să conducă la practici cât mai puţin invazive şi cu rezultate remarcabile.
Noul campus academiei a fost deschis în data de 18 septembrie 2018, când a avut loc deschiderea oficială a noilor facilităţi.
Academia Orsi dispune de patru clustere şi şase laboratoare de pregătire complet echipate. Două clustere sunt dedicate pregătirii în domeniul chirurgiei robotice, celelalte sunt configurate pentru antrenament în tehnici minim invazive.
Academia beneficiază de o sală care poate găzdui un auditoriu de până la 120 persoane, care pot participa la conferinţe sau viziona transmisiuni în direct ale intervenţiilor chirurgicale din întreaga lume şi care pot participa la discuţii şi dezbateri în timp real.
Sălile de operaţie sunt complet echipate şi sunt potrivite pentru echipe de 10 până la 30 persoane. Centrul de pregătire a fost extins şi modernizat cu 5,9 milioane euro din Fondul European pentru Dezvoltare Regională (FEDR).
Totodată, Academia Orsi are propria sa platformă de e-learning, centralizând cele mai bune conţinuturi educaţionale existente şi făcând-o accesibilă pentru utilizatorii aprobaţi.