Ministerul Educației confirmă: Aproape un sfert din școli nu au internet!
Ministerul Educației confirmă: Aproape un sfert din școli nu au internet, adică aproximativ 5.000 de clădiri şcolare, dintr-un total de peste 22.000 existente la nivelul întregii țări. Informația a fost făcută public de Jean Badea, consilier în Ministerul Educaţiei.
Reprezentantul Ministerului Sănătății susține că autorităţile şi operatorii fac demersuri pentru a conecta 2.800 dintre ele până începe şcoala.
„Pot să anunţ acum în premieră, având în vedere faptul că s-a lucrat până târziu aseară la identificarea punctuală a clădirilor unităţilor care pot fi conectate că, până în data de 14 septembrie, din cele aproximativ 5.000 de clădiri care nu sunt conectate în acest moment, se vor face demersuri pentru 2.800 de clădiri ca să fie conectate până la momentul 14 septembrie, când se reiau cursurile”, a declarat Jean Badea.
Ministerul Educației confirmă: 5.000 de școli nu beneficiază de internet
Consilierul în Ministerul Educaţiei recunoaște că de-abia aseară a fost finalizată contabilizarea școlilor în care n uexistă internet, în condițiile în care sunt mai puțin de două săptămâni până la începereea noului an școlar.
„Cum spuneam, grupul de lucru a fost extrem de activ, foarte târziu aseară s-a terminat aceasta analiză punctuală făcută pe fiecare din cele 5.000 de clădiri care la momentul acesta nu beneficiază de internet, din cele peste 22.000 de clădiri pe care Ministerul Educaţiei le-a identificat în teritoriu ca fiind clădiri cu destinaţia de învăţământ“, recunoaște Jean Badea.
Învăţământ faţă în faţă unde nu este internet
Reprezentantul Ministerului Sănătății susține că în zonele unde nu există internet, va exista posibilitatea ca învăţământul să se desfăşoare faţă în faţă.
„Sperăm ca începutul anului şcolar să ne găsească cu un număr cât mai mic de unităţi în care nu ajunge resursa de internet. Avantajul este că în zonele respective, cu comunităţi mici, va exista posibilitatea ca învăţământul să se desfăşoare faţă în faţă, deci resursa de internet nu este indispensabilă, ceea ce nu înseamnă că nu este necesară. Cu siguranţă este necesară, dar procesul de educaţie va putea continua şi până când resursa de internet va ajunge şi în comunitatea respectivă”, a menționat consilierul în Ministerul Educaţiei.
Monica Anisie a cerut demisia președintelui ONAC
Monica Anisie a precizat că i-a cerut premierului Ludoic Orban demiterea preşedintelui ONAC, întrucât licitaţia pentru achiziţionarea a 250.000 de tablete nu poate fi finalizată la timp.
„Ministerul Educaţiei şi Cercetării a luat act de rezultatul dezamăgitor al stadiului licitaţiei privind achiziţia de dispozitive electronice cu conexiune la Internet, organizată de Oficiul Naţional de Achiziţii Centralizate (ONAC). Ministerul a început demersurile pentru achiziţionarea celor 250.000 de dispozitive electronice încă din data de 7 mai, când a fost alocată prin Hotărâre de Guvern suma de 150 de milioane de lei.
Toate instituţiile implicate, inclusiv Oficiul Naţional al Achiziţiilor Centralizate, şi-au luat angajamentul să încheie, în termenii agreaţi, toate procedurile, astfel încât dispozitivele să fie, în prima zi de şcoală, la dispoziţia elevilor. Deşi au beneficiat de tot sprijinul MEC în toată această perioadă, oficialii ONAC au refuzat să fie cooperanţi şi proactivi în identificarea de soluţii rapide, dovadă fiind rezultatul catastrofal al acestui întreg proces. Mai grav, ONAC nu a informat în timp util MEC cu privire la stadiul licitaţiei, deşi au existat nenumărate solicitări zilnice privind acest subiect”, se arată într-un comunicat al Ministerului Educaţiei.