Ministerul Educației, amendat de CNCD pentru un ordin semnat de Sorin Cîmpeanu
Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării a sancţionat, miercuri, Ministerul Educaţiei Naţionale cu o amendă de 10.000 de lei, din cauza eliminării bursei de ajutor social acordate elevilor care învaţă într-o unitate şcolară aflată într-o altă localitate decât cea de domiciliu.
„Fapta Ministerului Educaţiei Naţionale prin care a eliminat acordarea bursei de ajutor social elevilor care învaţă într-o unitate şcolară aflată într-o altă localitate decât cea de domiciliu constituie faptă de discriminare potrivit art. 1 alin. (2) lit. e., art. 2 alin. (1), alin. (3), art. 10 lit. h, art. 11 alin. (1). Se sancţionează cu amendă contravenţională în cuantum de 10.000 de lei Ministerul Educaţiei Naţionale, se stabileşte un termen de monitorizare de 6 luni pentru eliminarea faptei de discriminare”, precizează CNCD, într-un comunicat citat de AGERPRES.
Ministerul Educației, amendat de CNCD
Hotărârea de constatare a fost adoptată cu unanimitate de voturi (8) a celor prezenţi, sancţiunea a fost stabilită cu 5 voturi „pentru” şi 3 „împotrivă”.
Bursa socială pentru elevii din mediul rural care merg la liceu în altă localitate a fost eliminată de Ministerul Educaţiei, în septembrie, prin intermediul unui ordin de ministru semnat de Sorin Cîmpeanu.
Ce postează fostul ministru Cîmpeanu despre acuzațiile de plagiat
Fostul ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu a publicat pe o rețea de socializare mai multe fotografii prin care prezintă rapoartele de analiză care fac „lumină” în cazul acuzațiilor de plagiat. Acesta susține că experții au decis că nu a plagiat, ci a respectat regulile universitare și normele de etică și deontologie profesională.
„Prezint public rapoartele celor îndreptățiți legal și profesional să se exprime și să decidă asumat.
Experții au decis că am respectat uzanțele universitare și normele de etică și deontologie profesională. „Suportul didactic NU poate face obiectul unui presupus plagiat, nefiind și nepretinzând a fi o creație științifică proprie”.
Aceste rapoarte lămuresc fără echivoc lipsa de fundament a acuzațiilor ce au ca obiect un suport didactic de uz intern, și NU o teza de doctorat, așa cum s-a dorit acreditarea publică a ideii.Pentru aceia care au disponibilitatea de a se informa și din surse îndreptățite legal și profesional să se exprime pe anumite teme de interes mai mult sau mai puțin public, postez cele 2 rapoarte de analiză:
• Raportul Comisiei de etică a USAMVB (entitate care funcționează independent și este îndrituită legal pentru analiză și decizie în astfel de situații);
• Raportul unui Grup interuniversitar de experți în domeniul Îmbunătățirilor funciare (membrii acestui grup independent au fost desemnați de către instituții academice din România, având în paralel și calitatea de expert judiciar în domeniul în care sunt certificați academic. Acești experți nu au nicio legătura instituțională cu USAMVB)”, a transmis fostul ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu.