Ministerul de Finanțe s-a mai împrumutat cu câteva sute de milioane de la bănci
Guvernul PSD-PNL prin Ministerul de Finanțe s-a mai împrumutat. De această dată vorbim despre câteva sute de milioane de la bănci. Dobânzile pe care le-a contractat statul român sunt destul de mari. Acest împrumut este doar picătura din ocean pentru că în total Ministerul de Finanțe vrea să împrumute câteva miliarde de lei de la bănci.
Asta după ce în urmă cu puțin timp Guvernul PSD-PNL a anunțat că se va mai împrumuta cu 7 miliarde de lei. Economia României a crescut cu doar 0,1% în primul trimestru al anului 2024, comparativ cu aceeași perioadă din anul precedent, deși analiștii anticipau o creștere de 2% pentru primele trei luni și, în medie, de 3% pentru întregul an. Guvernul format din PSD și PNL estimează o creștere economică de 3,4% pentru acest an, o prognoză considerată nerealistă și înșelătoare pentru alegători.
Ministerul de Finanțe, împrumut de câteva sute de milioane de la bănci
Ministerul Finanțelor a obținut, luni, un împrumut de 539,5 milioane de lei de la bănci printr-o emisiune de obligațiuni de stat benchmark, cu o maturitate de 36 de luni și un randament mediu anual de 6,28%, conform datelor Băncii Naționale a României.
Emisiunea a avut o valoare nominală de 500 de milioane de lei, iar băncile au subscris un total de 674,5 milioane de lei, relatează Agerpres. Marți este planificată o licitație suplimentară prin care statul intenționează să atragă încă 75 de milioane de lei la randamentul stabilit în ziua precedentă pentru obligațiuni.
În luna mai 2024, Ministerul Finanțelor are în plan să împrumute 5,2 miliarde de lei de la băncile comerciale, la care se pot adăuga 690 de milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitațiilor de obligațiuni.
Suma totală de 5,89 de miliarde de lei este cu 890 de milioane de lei mai mică decât cea programată pentru aprilie 2024, de 6,78 de miliarde de lei, și va fi utilizată pentru refinanțarea datoriei publice și finanțarea deficitului bugetar.
Datoria publică a trecut de 50% din PIB
Pragul critic al datoriei publice a fost atins. Datoria publică trecând de 50% din PIB, o arată datele publicate de oficialități. Există preveziuni sumbre pentru economică românească mai ales din cauza deficitului bugetar care este cel mai mare din Uniunea Europeană. Inflația ne plasează pe primul loc în Europa, iar preveziunile publicate de Comisia Europeană nu sunt deloc pozitive.
Instituția europeană anticipează că deficitul bugetar al României va atinge 6,9% din PIB la sfârșitul anului, în creștere față de 6,6% anul trecut. Comisia prevede că deficitul va crește la 7% în 2025, în principal din cauza creșterii rapide a cheltuielilor publice curente.
Se așteaptă ca salariile din sectorul public să înregistreze o creștere semnificativă, de două cifre, în 2024, cu o încetinire în 2025. Aceste majorări sunt rezultatul ajustărilor recente în sectoarele educației, sănătății, comenzilor publice și apărării. Reforma pensiilor va începe să genereze costuri suplimentare din 2024. Premierul Marcel Ciolacu a declarat marți seară la Digi24 că România va încheia anul 2024 cu un deficit bugetar de aproximativ 5% din PIB și că va negocia un nou acord cu UE pentru a reduce deficitul sub ținta de 3% din PIB, pe o perioadă de ajustare de 5 până la 7 ani.
În tot acest context vedem cât de iresponsabili sunt cei de la Ministerul de Finanțe care se mai împrumută de câteva sute de milioane de lei, de la bănci, cu dobânzi extrem de mari.