Ministerul de Finanţe a confirmat că de la 1 ianuarie 2024 Bulgaria va adopta euro
Vicepremierul Bulgariei şi ministru de Finanţe, Assen Vasilev, şi ministrul Inovării, Daniel Lorer, au confirmat faptul că Bulgaria va adopta euro începând cu data de 1 ianuarie 2024.
Planul pentru a adera la zona euro este acelaşi cu cel anunţat de Banca Naţională a Bulgariei.
Bulgaria va adopta euro începând cu 1 ianuarie 2024
În luna iunie a anului 2021, Banca Naţională a Bulgariei şi Ministerul de Finanţe anunţau planul pentru că statul bulgar să poată adera la zona euro, transmite Novinite.
„Există două sau trei termene limită în acest plan, dar nimic nu s-a schimbat din 30 iunie 2021. Toţi cetăţenii, nu doar parlamentarii, au la dispoziţie aproape un an să se familiarizeze cu planul”, a declarat Asen Vassilev.
El permite adoptarea euro imediat, fără o perioadă de tranziţie.
„În general, mesajul nostru politic este că data de 1 ianuarie 2024 este sprijinită de toată lumea, la partea tehnică lucrează Ministerul de Finanţe şi toţi factorii implicaţi”, a afirmat şi Daniel Lorer, care le-a cerut politicienilor să se grăbească să adopte planul final, după pregătirea analizei necesare.
Ce speră Bulgaria după aderarea la zona euro
Bulgaria are un PIB per persoană (Produs Intern Brut) la jumătate fata de media din Uniunea Europeană. Astfel, după aderarea la zona euro Bulgaria ar putea accelara viteza cu care reduce decalajul care o dă la o parte de statele bogate din Occident.
Bulgaria are una din cele mai mici datorii din UE şi îndeplineşte criteriile nominale pentru aderarea la moneda unică, exceptându-l pe cel în ceea ce priveşte inflaţia, care este în creştere în urma exploziei preţurilor la energie.
De asemenea, pentru a îşi putea atinge obiectivul de aderare la zona euro, Bulgaria este obligată să convingă restul statelor membre că este serioasă cu privire la combaterea corupţiei şi totodată să îi convingă pe bulgari că trecerea la euro nu va conduce la preţuri mai mari.
Ultima extindere a zonei euro datează din anul 2015, când Lituania a devenit al 19-lea stat membru al blocului monetar. Deşi toate statele membre UE, cu excepţia Danemarcei, sunt obligate să adere la zona euro, puţine ţări fac eforturi serioase pentru a se alătura zonei unice.
România nu îndeplinește criteriile pentru aderarea la zona euro
Conform unui raport al Uniunii Europene, România nu îndeplineşte niciun criteriu pentru a putea adera la zona euro.
Astfel, criteriile legate de stabilitatea preţurilor, soliditatea finanţelor publice, stabilitatea cursului de schimb şi convergenţa ratelor dobânzilor pe termen lung nu sunt îndeplinite.
Legislaţia din România nu este compatibilă în întregime cu tratatul, conform raportului care cuprinde evaluarea sa cu privire la progresele făcute de statele membre din afara zonei euro în direcţia adoptării monedei europene, se arată în raportul de convergenţă pe 2020 publicat de Comisia Europeană. Rapoartele de convergenţă trebuie întocmite o dată la doi ani, independent de aderările posibile la zona euro aflate în curs.
Florin Cîțu, fostul premier al României, a precizat că trecerea la moneda euro nu este posibilă în următorii trei – patru ani deoarece România a întârziat în parcursul pentru această trecere din cauza crizei cauzate de pandemia de COVID-19. Florin Cîțu aproximează că, undeva în 2027-2028, România ar putea adopta moneda euro, însă până atunci Bulgaria va adopta euro de la 1 ianuarie 2024.