Ministerul britanic al Apărării: Cum să spui că totul e foarte bine în condițiile în care ai demis 6 generali? Rușii mint deliberat
În evaluarea războiului de vineri dimineață, 26 august, Ministerul britanic al Apărării transmite că declarația ministrului rus al Apărării, Serghei Șoigu, conform căreia trupele ruse încetinesc acțiunile ofensive din Ucraina pentru a proteja civilii este o dezinformare deliberată, în condițiile în care cel puțin șase generali ruși au fost demiși deoarece nu au avansat destul de repede.
Ministerul britanic al Apărării acuză Rusia că minte
Londra spune că, pe 24 august 2022, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a declarat în cadrul Organizației de Cooperare de la Shanghai că Rusia a încetinit în mod deliberat ritmul campaniei sale militare din Ucraina, motivată de necesitatea de a reduce numărul victimelor civile. Aceasta este aproape sigur o dezinformare deliberată, cred britanicii.
Ofensiva Rusiei a stagnat din cauza performanțelor militare rusești slabe și a rezistenței acerbe a ucrainenilor. Sub ordinele lui Șoigu, forțele care operează în Ucraina au ratat în mod repetat termenele operaționale planificate, este de părere guvernul de la Londra.
Ministerul britanic al Apărării mai spune că este foarte probabil ca Șoigu și Vladimir Putin să fi demis din funcții de comandă cel puțin șase generali pentru că nu au avansat suficient de repede.
În ziua în care vorbea Șoigu, o rachetă balistică rusă cu rază scurtă de acțiune SS-26 Iskander a lovit un tren în orașul Ceaplîne, ucigând, se pare, cel puțin doi copii.
Acest lucru evidențiază disponibilitatea Rusiei de a provoca daune colaterale atunci când percepe că există un avantaj militar în lansarea de rachete sau lovituri de artilerie, se mai arată în evaluarea britanicilor.
Operațiunile din Ucraina se desfășoară conform planului
Separat, în analiza de joi dimineață, 25 august, Institutul pentru Studiul Războiului din Washington (ISW) sublinia că anunțul ministrului rus al Apărării este o decizie menită să minimizeze numărul victimelor civile.
Șoigu a pretins, de asemenea, că operațiunile din Ucraina se desfășoară conform planului și că forțele rusești își vor îndeplini toate obiectivele, ceea ce înseamnă că obiectivele strategice extrem de ambițioase ale războiului rusesc în Ucraina nu s-au schimbat, mai spunea ISW.
Totodată, declarația lui Șoigu poate reprezenta o încercare a Ministerului rus al Apărării de a explica și scuza câștigurile neglijabile pe care forțele rusești le-au obținut în Ucraina în ultimele șase săptămâni, se mai arăta în evaluarea ISW.
De când forțele rusești au reluat operațiunile, la data de 16 iulie, după o pauză operațională, ele au câștigat aproximativ 450,84 km2 de teritoriu nou, o suprafață aproximativ cât Andorra.
Forțele rusești au pierdut însă aproximativ 45.000 km2 de teritoriu de la 21 martie (data estimată a celui mai amplu avans al forțelor rusești în Ucraina), o suprafață mai mare decât Danemarca.
ISW a mai notat că, așa cum a mai spus în alte evaluări, forțele rusești nu reușesc să transpună câștigurile tactice limitate în succese operaționale mai ample, iar operațiunile lor ofensive din estul Ucrainei și-au atins deja potențialul maxim.
Prin urmare, declarația lui Șoigu este probabil o încercare de a explica aceste eșecuri, sunt de părere experții americani.