Ministerul Agriculturii vrea să plafoneze adaosul comercial la alimentele românești. Guvernul pregătește o nouă măsură pentru a atrage atenția electoratului

de: Ciornei Paul
10:43, 13 sept. 2024

Guvernul se pregătește să atragă atenția electoratului, de data aceasta prin plafonarea adaosului comercial pentru alimentele românești la 20%.

Surse politice sugerează că această decizie ar putea fi aprobată în prag de alegeri pentru a capta atenția alegătorilor. Ministrul Agriculturii are în vedere un proiect prin care va plafona adaosul comercial la 20% pentru alimentele românești.

Adaosul comercial ar putea fi plafonat la 20% pentru alimentele românești

Proiectul va urma structura deja stabilită pentru produsele de bază, conform căreia executivul a decis plafonarea adaosului comercial la 20% pentru un număr de 17 produse până la sfârșitul anului. Pe acest model, Ministerul Agriculturii propune o nouă măsură ce vizează plafonarea adaosului comercial pentru alimentele produse local. Rămâne de văzut cum va defini Ministerul aceste alimente ca fiind „românești”. De exemplu, în cazul unui salam, ar putea conta atât proporția de carne provenită din România, cât și locul de producție și utilizarea forței de muncă autohtone.

Pe de altă parte, reprezentanții patronatelor critică dur această propunere, la fel cum au făcut și anterior când s-a discutat despre plafonarea adaosului comercial la produsele de bază. Ei susțin că astfel de intervenții pe piața liberă ar putea genera dezechilibre majore. Un argument frecvent este că, odată ce adaosurile comerciale au fost plafonate la anumite produse de bază, prețurile altor produse au crescut considerabil, ca reacție a pieței. De asemenea, patronatele aduc în discuție exemplul Ungariei, unde o măsură similară nu a avut succes, ba chiar a agravat situația economică, contribuind la volatilitatea prețurilor.

Aceeași măsură a eșuat în Ungaria

Radu Burnete, directorul Confederației Concordia, a avertizat asupra riscurilor majore ale unei astfel de măsuri, subliniind că plafonarea adaosurilor comerciale va duce la o volatilitate și mai mare a prețurilor. Burnete a comparat situația cu perioada comunistă, evocând numele lui Ilie Verdeț, un fost premier din acea epocă. El a subliniat că România este o economie liberă, unde fiecare producător este liber să stabilească prețurile și adaosurile, atâta timp cât respectă legislația în vigoare.

„Am senzația că ne întoarcem pe vremea lui Ilie Verdeț, celebrul premier comunist. Nu se poate să plafonăm adaosul la mii de produse. România e o economie liberă, iar fiecare este liber să producă ce dorește, cum dorește și să vândă aceste lucruri cu ce adaosuri dorește, câtă vreme respectă legile țării. Mi se pare o idee foarte periculoasă să începem să plafonăm mii de produse,” a declarat Radu Burnete, directorul Confederației Concordia.

Burnete a mai menționat că plafonarea adaosurilor la mii de produse este extrem de periculoasă, deoarece retailerii vor compensa prin creșterea prețurilor la alte produse. „Vrem să plătim mai mult pe detergent doar ca să fie mai ieftini cartofii?” a întrebat retoric acesta, subliniind absurditatea situației.

Astfel, rămâne de văzut cum se va implementa acest proiect de plafonare a adaosului comercial pentru alimentele românești și care vor fi efectele pe termen lung asupra economiei și pieței de consum din România.