Mineri blocaţi în subteran. Se ameninţă cu greva foamei

de: BZI.ro
14:00, 28 oct. 2019

Mineri blocaţi în subteran. Proteste ale minerilor la Paroșeni şi Uricani în judeţul Hunedoara. Minerii sunt blocaţi în subteran. Evenimentul extrem conduce la ameninţări din partea acestora cu greva foamei.

Luni, s-a declanşat un protest spontan. Aproximativ 100 de mineri de la exploatările de cărbune Paroșeni şi Urican s-au autoblocat în subteran. Ameninţă că vor intra în greva foamei de nu li se ascultă doleanţele.

Persoanele au motive fondate în ceea ce priveşte acest protest extrem. Aceştia nu ştiu ce se va întâmpla cu ei de la 1 ianuarie 2020. Cele două mine din Valea Jiului urmează să fie închise.

Protestatarii îşi exprimă nemulţumirea şi solicită prelungirea Ordonanţei 36. În aceasta se garantează plăți compensatorii şi vechime în muncă pentru doi ani de zile. Cei ce îndeplinesc condiţiile de pensionare în intervalul acesta de timp vor beneficia.

Oamenii mai cer şi angajarea în minele din cadrul Complexului Energetic Hunedoara pentru cei care nu au dreptul încă de pensionare.

Există riscul disponibilizării a aproximativ 300 de angajați.

„La mina Paroşeni sunt 50 de mineri care protestează în subteran, iar alţii 35 au coborât în mina Uricani şi protestează acolo. Oamenii sunt disperaţi pentru că minele Uricani şi Paroşeni se închid definitiv, iar 300 dintre angajaţii acestor mine urmează să fie disponibilizaţi, în condiţiile în care Ordonanţa 36, care asigură plăţi compensatorii şi vechime în muncă pentru doi ani, nu a fost prelungită de Guvern. În luna august a fost discutat un asemenea act normativ, dar a primit aviz negativ de la Ministerul de Finanţe, iar de atunci nu s-a mai făcut nimic”, a declarat, preşedintele Sindicatului „Huila”, Laszlo Domokos.

Potrivit acestuia, mai sunt doar două luni până la sfârşitul anului şi starea de îngrijorare a oamenilor s-a instalat şi este la cote ridicate. În cazul închiderii celor două mine din Paroșeni şi Uricani, protestatarii vor fi disponibilizaţi. Însă, la 1 decembrie, ar urma să primească preavizele de încetare a raporturilor de muncă.

Minerii solicită garanții din partea ministerului

Administraţia Societăţii Naţionale de Închideri Mine Valea Jiului (SNIMVJ) şi liderul sindical au purtat o discuţie cu protestatarii, însă minerii cer garanţii din partea ministerului de resort. Aceştia vor ca solicitările lor să fie rezolvate în mod favorabil.

Liderul sindical, a vorbit luni cu reprezentantul Consiliului de Adminstratie al companie. În ceea ce îi priveşte pe 60 dintre angajaţii minelor s-au acordat asigurări că vor fi încadraţi la minele care compun această societate. Angajările la CEH îi priveşte pe cei care nu îndeplinesc condiţiile de pensionare încă.

„Mi s-a spus că nici nu se pune problema ca 60 de mineri să nu fie preluaţi de către CEH, dar vom mai aborda acest aspect după şedinţa CA al CEH, care are loc astăzi (luni n.r)”, a precizat Domokos.

CEH ar putea prelua angajaţii.

Ca rezultat a unui interviu de angajare, ar putea fi preluaţi de complex, minerii de la Paroseni şi Uricani. Acest protocol a fost încheiat anul acesta, între CEH şi SNIMVJ.

Sfârşitul lunii decembrie a anului 2017 aducea în program închiderea şi ecologizarea minelor din Paroșeni şi Uricani. În anii 2018 şi 2019 s-au efectuat lucrări în ceea ce priveşte drenajul apei în galerii şi punerea în siguranţă a zăcămintelor de cărbune. Următorul an, 2020 ar trebui luate alte măsuri, precum închiderea rampelor puţurilor şi a legăturilor suprafeţei cu subteranul, dar și oprirea staţiei principală de ventilatoare.