Militarii nord-coreeni luptă în Ucraina. Și mor pe capete

de: Sorin Rosca Stanescu
10:40, 30 oct. 2024

În urmă cu o săptămână, când am difuzat informația referitoare la prezența militarilor nord-coreeni trimiși de Kim Jong Un pentru a lupta în Ucraina, au existat și persoane, în general bine documentate, care m-au acuzat de faptul că am dat curs unei afirmații false. Unui fake-news. Produs, spuneau aceștia, de propaganda de război occidentală. S-a dovedit însă că am avut dreptate. În ce măsură consider eu că acest tip de escaladare militară este extrem de periculos.
Într-o altă analiză am făcut o comparație între războiul din Spania, care s-a internaționalizat și s-a transformat rapid într-un poligon sângeros de încercare, o adevărată repetiție generală pentru cel de-al Doilea Război Mondial, și riscurile asemănătoare pe care le poate genera războiul din Ucraina, în măsura în care se internaționalizează. Nu sunt singurul care a tras un semnal de alarmă în acest sens. Au făcut-o mulți alții înaintea mea, ori de câte ori importanți lideri occidentali au derapat, sugerând sau chiar propunând trimiterea de militari care să lupte alături de Volodimir Zelenski împotriva militarilor lui Vladimir Putin. Noi toți am avut și avem dreptate. Dacă se întâmplă acest lucru, atunci vom repeta scenariul Spaniei, iar teatrul de război din Ucraina ar putea deveni prologul unui nou război mondial. Dar niciunul dintre oficialii acestor state nu și-a putut duce până una alta proiectul până la capăt. Vorbim despre state NATO, între care există înțelegeri ferme și care nu pot intra într-o stare de beligeranță decât în măsura în care există un consens absolut în acest sens. Un asemenea consens nu există. Slavă Domnului! În schimb, războiul din Ucraina se internaționalizează din cealaltă direcție.

Cei care mă acuzau că am dat curs unui fake-news aveau în vedere un fapt cât se poate de real. Și anume că Federația Rusă dispune de forțe umane colosale, astfel încât Vladimir Putin nu are nevoie să apeleze în acest sens la sprijinul unor state aliate. Mai mult, susțineau acești analiști, rușii mai dispun de un atu, și anume o teribilă capacitate de sacrificiu. Și în mod tradițional conducătorii acestui stat își transformă cu cinism militarii în carne de tun, pentru a rezista pe poziții sau pentru a avansa în plan ofensiv. Toate bune și frumoase. Numai că, iată, acest tip de logică a fost dat peste cap de realitate.

La solicitarea expresă și, din câte se aude, chiar insistentă a lui Vladimir Putin, dictatorul nord-coreean Kim Jong Un a decis să vină în sprijinul Moscovei cu 30.000 de militari, dintre care primii 3.000 sunt deja prezenți pe front, în regiunea Kursk. Care să fi fost logica avută în vedere de liderul de la Kremlin? Ce motive are să procedeze astfel? Pentru moment cel puțin nu găsesc decât o singură explicație. Vladimir Putin dorește cu tot dinadinsul să provoace statele NATO, pentru ca acestea să ia o decizie similară și să trimită trupe în Ucraina pentru a lupta de partea lui Zelenski. Dacă provocarea își atinge efectul, atunci se cheamă – nu-i așa? – că NATO a declarat pentru prima dată în istorie război Rusiei. Iar Rusia, conform doctrinei sale militare, este cu mâinile dezlegate pentru a se apăra în orice mod. Inclusiv folosind armamentul nuclear.

Situația se complică din încă două puncte de vedere. Militarii nord-coreeni dislocați în prezent pe frontul de la Kursk mor pe capete. Și nu fiindcă ar fi folosiți de Vladimir Putin drept carne de tun, ci din simplul motiv că sunt foarte tineri, în general sub 20 de ani, și nu sunt temeinic instruiți. Situația însă se poate „îndrepta”, întrucât viitoarele contingente angajate de Kim Jong Un, după cum acesta a garantat deja, vor fi alcătuite din militari experimentați. Dacă 30.000 de militari nord-coreeni recrutați din rândul trupelor de elită se vor angaja în luptă, atunci apărarea ucraineană va avea efectiv probleme extrem de mari. O a doua complicație survine în mod neașteptat din direcția Germaniei. Rheinmetall, una dintre cele mai puternice fabrici de armament, instalează în Ucraina o mare uzină, care inițial va asigura repararea tancurilor, iar ulterior se va transforma într-o platformă industrială de unde vor ieși blindate pe bandă rulantă. Și o inițiativă de acest gen poate fi apreciată drept o escaladare a războiului, printr-o angajare mascată, dar totuși frontală în luptă a unui stat NATO. Păstrând proporțiile, investiția germană reprezintă și ea un act de provocare, care poate contribui la generarea celui de-al Treilea Război Mondial.