Milioane de euro, scurse printre degetele conducerii de la CTP. Un contract cu iz penal se repetă, 5 milioane de lei pentru câteva mopuri și găleți – FOTO
Firma CFI Solution, patronată de Florin Cojocaru, a câștigat milioane de euro din contractele cu CTP Iași, în timp ce angajații lucrează în condiții grele, în frig și ploaie, iar curățenia se face în bătaie de joc
O firmă abonată la contractele cu CTP Iași curăță vehiculele companiei în bătaie de joc, deși încasează milioane de lei. Angajații folosesc două găleți de apă și un mop pentru a spăla zeci de tramvaie și autobuze la capăt de linie. Patronul Florin Cojocaru a încasat milioane de euro, însă i se pare normal modul în care lucrează firma sa pentru a onora înțelegerea cu compania de transport.
Patronul firmei a dat lovitura
CFI Solution SRL a câștigat, 9 ani la rând, licitația pentru serviciile de curățenie la CTP. În 2014, primul contract a fost de 1.184.531 de lei, în 2015 – 1.565.730 de lei, în 2016, 2017 și 2018 a fost de 1.855.264 de lei. În 2019, CFI Solution a încasat 2.599.725 de lei, în 2020, 2021 și 2022 a fost o valoare de aproximativ 2.599.725 de lei. În 2023, prețul a explodat, fiind de 5.196.000 de lei. Drept comparație, pentru serviciile de curățenie la terminalul T4 de la Aeroportul Internațional Iași, contractul este estimat la 2,5 milioane de lei, jumătate față de cel de la CTP.
Reporterii BZI s-au deplasat la sediul CFI Solution, de pe Aleea Sucidava din cartierul Dacia, pentru a discuta cu Florin Cojocaru. La adresa respectivă nu este niciun semn că ar exista firma, ci este un simplu apartament. După ce reporterii au bătut la ușa, nu a răspuns nimeni, iar vecinii au spus că nu au mai văzut pe cineva să intre în apartamentul 18 de la etajul 5 în ultima vreme.
„Nu l-am mai văzut de când era mic și se juca prin jurul blocului, nu cred că mai stă cineva acolo”, a precizat o vecină din bloc.
Vecinii nu au auzit nimic despre nicio firmă de curățenie în zonă.
„A trecut ceva timp de când nu am mai văzut pe cineva că intra în apartamentul respectiv, nu știu de nicio firmă de curățenie prin zonă, aici este bloc de locuințe”, a spus un alt locatar.
L-am contactat telefonic și pe patronul firmei, pentru a oferi mai multe informații, însă a dat vina pe CTP pentru condițiile în care lucrează angajații săi.
„Noi le-am dat oamenilor echipament, au și semnat pentru el, acum nu știu ce au făcut cu el. Astea sunt condițiile pe care ni le-a asigurat beneficiarul, nu avem ce face. În ceea ce privește sediul, nu eram acolo, mai am un punct de lucru, dar acum sunt plecat din oraș și am o întâlnire, nu pot vorbi”, a fost tot ce a avut de spus Florin Cojocaru, patronul firmei CFI Solution.
Condiții josnice de lucru
Angajații de la CFI Solution lucrează în condiții josnice. Stau cu gălețile cu apă, câteva mopuri și mături pe care le folosesc toată ziua pentru a curăța vehiculele de la CTP atunci când ajung la capăt de linie. La fiecare tramvai sau autobuz notează pe o foiță că au făcut o spălare. În rond Agronomie, angajatul firmei stă toată ziua lângă o bancă și așteaptă să vină tramvaiele pentru a le curăța. Mănuși sau alte tipuri de echipamente nu avea niciunul, dar nici soluții pentru curățare. Totuși, oamenii își fac treaba cât de bine pot, ținând cont de modul în care sunt nevoiți să lucreze.
„Lucrez de mai bine de 4 ani aici, nu am încotro, trebuie să am un loc de muncă și eu, să mă întrețin. Când m-am angajat, am vorbit cu un coleg care știam că a lucrat aici, m-a pus în legătură cu o femeie, angajată la firmă, am vorbit cu ea la telefon, după care ne-am întâlnit undeva în oraș să semnez hârtiile, contractul de muncă. Condițiile astea sunt, ne-am obișnuit, iarna e mai rău, că stai în frig, mai intrăm în cabina de la CTP, însă în Copou e mai greu, că stai doar în aer liber. Am primit noi ceva echipament la un moment, dar cât să îl folosim. Lucrez 6 zile pe săptămână, după am două zile liber, iar salariul e 2.000 de lei și ceva”, povestește un angajat al firmei de curățenie.
Reporterii BZI au fost în rond Agronomie, capăt CUG, rond Dacia, rond Țuțora, locurile unde angajații de la firma de curățenie lucrează, iar în fiecare caz a fost aceeași situație: un angajat cu o găleată și un mop, obiecte cu care, chipurile, spală tramvaiele. Atenție, dacă urcă oameni în mijlocul de transport, nu se mai curăță nimic, ceea ce se întâmplă destul de des. Practic, această curățenie constă în golirea coșurilor de gunoi, măturat, iar uneori se mai dă și cu mopul înmuiat într-o găleată cu apă murdară. De obicei sunt persoane de peste 45 de ani care lucrează și se tem că alt loc de muncă nu vor mai găsi. Astfel, acceptă să stea câte 6 zile la rând, de dimineață, de la 8, până la 15:00, pentru un salariu mic, sub cerul liber, fără a avea un spațiu.
„Am ceva ani de când lucrez aici, mereu a fost așa, însă noi ce putem face? Avem nevoie de un loc de muncă, iar la vârsta mea găsesc mai greu undeva, așa că stau aici. Este mai greu iarna, când e mai frig, dar ne adăpostim la colegii de la CTP”, a mai precizat un angajat al firmei CFI Solution.
CTP trebuie să asigure adăpost angajaților
Singurul lucru pe care trebuia să îl facă CTP era să asigure un spațiu la fiecare capăt de linie pentru angajații firmei. Prețurile foarte mari pentru curățenie sunt justificate prin faptul că a fost nevoie să fie spălate vehiculele la capăt. Totuși, firma CFI Solution câștigă, an de an, licitațiile de la CTP, astfel că ridică mai multe semne de întrebare despre modul în care sunt atribuite aceste contracte.
„Unde am putut, am modernizat, cum este în CUG sau la Dacia, însă acum trebuie să vedem cum facem și în Copou, într-adevăr, noi trebuie să le asigurăm un spațiu pentru angajații de la curățenie. În total sunt aproximativ 60 care se ocupă de curățenie și în garaje, nu doar la capete. A fost necesar să extindem acest serviciu pentru că în anii trecuți viza doar colectarea gunoiului, însă, deoarece sunt tot mai mulți călători și era mizerie în vehicul, a fost nevoie să punem și acest serviciu, de spălare la capete, să curățăm”, a precizat Cristian Stoica, directorul general CTP Iași.
Florin Cojocaru a încasat un milion de euro de la CTP pentru contractul atribuit și semnat în luna octombrie 2023, ce are un termen de 12 luni.