Mii de tone de cereale au plecat din Ucraina cu două nave, după deblocarea exporturilor de către Rusia
Oficialii din Ucraina şi Turcia au anunţat luni, 8 august, ca două noi nave, cu mii de tone de cereale, inclusiv porumb şi boabe de soia, au plecat din porturile ucrainene de la Marea Neagră.
Astfel, până la această oră, zece nave cu produse agricole au plecat din Ucraina de săptămâna trecută, după un acord negociat cu greu cu Rusia pentru deblocarea exporturilor agricole ucrainene.
Nave cu mii de tone de cereale au plecat din Ucraina
Mii de tone de cereale din Ucraina au plecat cu Nava Sacura din Pivdenîi, al treilea port important de la Marea Neagră ce s-a deschis luni, 8 august. Încărcată cu 11.000 de tone de boabe de soia aceasta se îndreaptă spre Italia, a anunțat ministerul turc al apărării. Cealaltă navă, Arizona, a părăsit Ciornomorsk și este încărcată cu 48.458 de tone şi va ajunge la Iskenderun, în sudul Turciei.
Separat, Polarnet, care a plecat vineri, 5 august, a ajuns la destinație în Derince, în nord-vestul Turciei, luni dimineață, marcând prima cursă încheiată cu succes de când exporturile au fost reluate.
Până în acest moment, s-a realizat exportul a peste 243.000 de tone de porumb din Ucraina cu ajutorul a șapte nave de când a avut loc prima plecare în 1 august. De asemenea, alte nave au plecat având la bord 11.000 tone de boabe de soia, 6.000 de tone de ulei de floarea soarelui și 45.000 de tone de făină de floarea soarelui.
Oleksandr Kubrakov, ministrul ucrainean al infrastructurii, a confirmat plecările celor două nave, luni, 8 august, adăugând că Pivdenîi, al treilea port ucrainean inclus în acordul cu rușii, a redevenit funcțional, ca parte a inițiativei. Nu cu mult timp în urmă, ministrul a spus că redeschiderea acestui port va duce capacitatea de export totală a Ucrainei la trei milioane de tone pe lună.
Amintim că în timp de pace, Ucraina exporta în jur de șase milioane de tone de cereale din porturile sale de la Marea Neagră și de pe coasta Mării Azov.
Ucraina a semnat acordul cu Rusia pentru deblocarea cerealelor
Amintim că Ucraina şi Rusia au semnat, vineri, 22 iulie, un acord susţinut de ONU, la Istanbul, care permite exportul a milioane de tone de cereale din porturile blocate de la Marea Neagră. Această iniţiativă a fost primul pas prin care s-ar putea atenua criza alimentară globală, a declarat secretarul general al ONU, Antonio Guterres.
”Astăzi (n.r. vineri), există un far pe Marea Neagră. Farul speranţei. Farul posibilităţii. Farul liniştii într-o lume care are nevoie de ea mai mult ca niciodată. Promovarea bunăstării umanităţii a fost forţa motrice a acestor negocieri. Întrebarea nu a fost ce este bine pentru o parte sau cealaltă. Accentul a fost pus pe ceea ce contează cel mai mult pentru toţi oamenii din lumea noastră”, a afirmat şeful ONU.
Antonio Guterres a precizat de altfel că acest acord reprezintă o ”uşurare pentru ţările în curs de dezvoltare aflate la limita falimentului şi pentru persoanele cele mai vulnerabile aflate la limita foametei şi va contribui la stabilizarea preţurilor alimentelor la nivel mondial”. Şeful ONU a ţinut totodată să menţioneze că este un ”acord fără precedent între două părţi implicate într-un conflict sângeros”, însă conflictul este în plină desfăşurare, iar ”oamenii mor în fiecare zi. Se poartă lupte în fiecare zi”, a conchis acesta.
Cu toate acestea, astăzi, 8 august, alte două nave încărcate cu mii de tone de cereale au plecat din Ucraina după deblocarea exporturilor de către Rusia.