Mii de profesori din Iași se revoltă! Ce se întâmplă cu drepturile salariale ale cadrelor didactice! Doar un judecător va rezolva problema! (Exclusiv)
În ultimele săptămâni, mii de cadre didactice din județul Iași au apelat la magistrați, pentru a-și obține, practic, drepturile legale. Este vorba despre calcularea corectă a lefurilor, acordarea de vouchere de vacanță și, nu în ultimul rând, despre decontarea transportului pentru angajații care „fac naveta”. Liderul sindicatului USLIP Iași, Laviniu Lăcustă, susține că, în mod normal, aceste drepturi vor fi obținute în instanță, iar ministerul de resort va fi nevoit să le achite
Judecătorii ieșeni sunt asaltați de cereri depuse de membrii sindicaliștilor din învățământ. În ultimele săptămâni, mii de membri ai Uniunii Sindicatelor Libere din Învățământul Preuniversitar (USLIP) Iași au apelat la magistrați. Sindicaliștii își solicită, practic, drepturile salariale, în instanță.
Astfel, în ultima perioadă, mai multe instituții de învățământ din județ au fost acționate în judecată. Unii dintre membrii USLIP le solicită magistraților din cadrul Tribunalului Iași să oblige instituțiile respective la acordarea voucherelor de vacanță. Pe de altă parte, cadrele didactice cer în instanță ca salariile să le fie calculate în mod corect și să le fie acordate toate drepturile. În plus, există unele litigii referitoare la decontarea transportului pentru profesorii care „fac naveta” de acasă, până la școală și înapoi.
Sindicaliștii USLIP Iași își cer drepturile în instanțele de judecată
Colegiul Național „Garabet Ibrăileanu”, Școala Generală „Elena Cuza”, Grădinița cu Program Prelungit Hârlău, Școala Gimnazială „Ion Creangă” Târgu Frumos, Școala Gimnazială „Otilia Cazimir”, Școala Gimnazială „Petru Rareș” Hârlău, Școala Gimnazială „Ion Neculce” și Grădinița cu Program Prelungit „Sfântul Sava” sunt doar câteva dintre instituțiile de învățământ din județul Iași care au fost date în judecată de către membrii USLIP pentru acordarea voucherelor de vacanță.
Pe de altă parte, instituții precum Liceul Tehnologic „Dimitrie Leonida”, Clubul Sportiv Școlar „Unirea” sau Grădinița cu Program Prelungit nr. 8 au fost acționate în instanță de profesorii ieșeni pentru calculul corect al lefurilor.
Ce spune liderul sindical Laviniu Lăcustă despre toate aceste procese
Contactat telefonic de reporterii „BZI”, liderul sindicatului USLIP Iași a explicat că, într-adevăr, numărul dosarelor depuse la instanțele de judecată a crescut în ultima perioadă.
„În ceea ce privește litigiile, noi avem acum pe rol 3 categorii de spețe: unele legate de vouchere, privind diferențele de calcul corect al salariilor – mă refer aici la faptul că orele de dirigenție și gradația de merit sunt calculate greșit, în detrimentul oamenilor, bineînțeles, dar și spețe legate de plata aferentă concediilor și a normei de hrană. În ceea ce privește voucherele, avem implicate toate unitățile din județ. Pentru că este vorba despre o documentație mai laborioasă, litigiile referitoare la diferențele de calcul al salariilor sunt în număr de aproximativ 40 la această oră.
Noi avem aproximativ 8.700 de membri de sindicat. Noi, în principiu, acționăm în judecată pentru toată lumea, numai că, în anumite situații, documentația pentru aceste litigii presupune perioade mai lungi de timp. De la nivel central, neacordarea acestor drepturi a fost motivată de lipsa fondurilor și prin acea ordonanță privind «înghețarea» salariilor bugetarilor”, a declarat ieri Laviniu Lăcustă.
Acesta a adăugat că, referitor la decontarea transportului cadrelor didactice care „fac naveta”, situația este mult mai bună.
„Există și astfel de litigii, dar, în general, primăriile și-au respectat obligațiile. Pot spune cu certitudine că salariile cadrelor didactice sunt cele mai mici din zona bugetară. Media, la noi, este de aproximativ 2.900 de lei – salariul net! Ajungem, în anumite situații, să nu ne putem compara nici măcar cu un șofer sau cu oameni de serviciu din anumite primării!”, a încheiat liderul USLIP Iași.
Amintim că, de-a lungul timpului, cadrele didactice din Iași au participat la diverse forme de proteste, după ce drepturile nu le-au fost acordate.