Mii de oameni au călcat pragul muzeelor ieșene în vara aceasta! Ce instituție se situează în fruntea topului

de: Andreea Timofte
02:00, 11 aug. 2022

De la începutul verii, de la data de 1 iunie până la data de 10 august 2022, trei obiective din rețeaua Muzeului Național al Literaturii Române Iași s-au bucurat de atenția celor mai mulți vizitatori. Astfel, Casa Muzeelor, Muzeul „Vasile Pogor” și Muzeul „Mihail Sadoveanu” sunt numele celor trei instituții culturale aflate pe lista preferințelor

În total, dintre cele 10.849 de persoane ce au vizitat Casa Muzeelor, Muzeul „Vasile Pogor” și Muzeul „Mihail Sadoveanu”, 6533 au optat în mod special pentru Casa Muzeelor.

Cel mai vizitat muzeu din această vară

Deși mai sunt câteva zile până vara anului 2022 se va încheia, situația în ceea ce privește numărul turiștilor care aleg cultura în această perioadă este destul de clară.

„În perioada 1 iunie–10 august 2022, 6533 de persoane au vizitat Casa Muzeelor, urmând Muzeul „Vasile Pogor”, cu 2335 de vizite, și Muzeul „Mihail Sadoveanu”, cu 1981”, a declarat Amelia Gheorghiță, șeful biroului de Comunicare.

În prezent, Muzeul Național al Literaturii Române deține peste 300.000 de piese, organizate în aproximativ 300 de colecții, cuprinzând manuscrise ale celor mai importanți scriitori, precum Mihai Eminescu, Vasile Alecsandri, Titu Maiorescu, I.L. Caragiale, Ion Creangă, Lucian Blaga, Ion Vinea și mulți alții.

De asemenea, Casa Pogor sau Casa cu ferestre luminate, parte din reţeaua Muzeului Naţional al Literaturii Române Iaşi, are un lung istoric legat de viața culturală a Iașului, fiind loc de întâlnire pentru intelectualitatea orașului, sediu al Societății literare Junimea și al revistei „Convorbiri Literare”.

„Muzeul «Vasile Pogor», prin noua sa expoziție permanentă, dedicată în întregime Societății Junimea, cred că va deveni un obiectiv de neratat pentru Iași și chiar al României. Noul muzeu transmite istorie literară și tradiție, prin intermediul unor mijloace muzeografice, adaptate secolului în care trăim, iar spiritul Junimii, la nivelul excelenței sale culturale, dar fără a evita partea sa ludică, este omniprezent și, cu siguranță, îi va atrage alături și pe vizitatorii muzeului”, a precizat Lucian Dan Teodorovici, managerul Muzeului Naţional al Literaturii Române Iaşi.

Muzeul „Mihail Sadoveanu” continuă să rămână în top

Casa Memorială „Mihail Sadoveanu” din Iași continuă să rămână unul dintre cele mai apreciate muzee municipale, amplasat fiind în casa în care a locuit scriitorul Mihail Sadoveanu.

Clădirea, clasată monument de arhitectură, a fost construită de Mihail Kogălniceanu, în anul 1842. În timpul Primului Război Mondial a locuit aici George Enescu, apoi, între 1918–1936, Mihail Sadoveanu. În 1950, statul român, prin ordinul Consiliului de Miniștri, confiscă proprietatea lui Mihail Sadoveanu, iar, la 1 ianuarie 1954, Ministerul Agriculturii, în baza unui „Proces-verbal de predare-primire”, încredințează spre folosință, atât „Casa cu Turn” din Copou, actualul Muzeu Sadoveanu, cât și cele 5,2 hectare care aparțineau scriitorului, Institutului Agronomic Iași. Până în 1980, casa a servit ca sediu al Institutului de lingvistică, istorie literară și folclor al Academiei și Institutului de Antropologie.

Cele șapte încăperi ale muzeului au fost amenajate astfel: documente privind istoricul casei și ale personalităților care au locuit-o; anii de școală și debutul scriitorului; documente, lucrări de artă, obiecte personale privind familia, cărțile de început ale scriitorului; camera de primire a musafirilor și lucrări din perioada de apogeu a creației sadoveniene; Sadoveanu – pescar, vânător și șahist; Sadoveanu în arta plastică, precum și camera de rarități.

Muzeul expune manuscrise, ediții prime, fotografii originale, unelte de vânătoare și pescuit, mobilier, vestimentație, dar și lucrări de artă plastică.